perjantai 25. marraskuuta 2011

Uusi suunnitelma Euroopalle: muutos tulossa

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/118091-uusi-suunnitelma-euroopalle-muutos-tulossa
Euroopan rahaliitto EMU:n johtavat maat Saksa ja Ranska vihjaavat uusista suunnitelmista vellovan velkakriisin ratkaisemiseksi.
Tänään Strasbourgissa Italian uuden pääministerin Mario Montin tavanneet Saksan Angela Merkel ja Ranskan Nicolas Sarkozy ilmoittivat lehdistölle esittelevänsä lähipäivinä muutoksia Euroopan sopimuksiin.
He eivät tarkentaneet, mitä eurooppalaisia sopimuksia muutosehdotukset koskisivat. Muutosten tavoite oli kuitenkin selvä, kun kuunteli Angela Merkelin puhetta:
- Meidän täytyy liikkua kohti talousliittoa, Merkel sanoi tavalla, jota kansainvälinen talouslehdistö kuvaili yhdeksi voimakkaimmista kommenteista.
Sarkozy puolestaan vaati toimia, jotka vahvistaisi luottamusta euroalueeseen ja synnyttäisivät "konvergenssiä ja integraatiota".
Italian Mario Monti oli tiedotustilaisuudessa pääasiassa hiljaa.
Samaan aikaan Suomessa vieraillun talouskomissaari Olli Rehn ilmoitti, ettei euroalue tule toimeen ilman selkeää suunnitelmaa kohti talousliittoa. Vaihtoehto olisi euron hajoaminen.
Koko eurojohto näyttää olevan yhdessä asiassa samaa mieltä: EMU ei saa hajota. Siitäkin huolimatta, että viime päivinä on ääneen sanottu jo se, etteivät kaikki euromaat välttämättä selviä Saksan kyydissä.
Mitä kaikki tarkoittaa?
Financial Times meni arviossaan niin pitkälle, että Merkelin ja Sarkozyn vihjailut sopimusten muutoksista ulottuisivat Euroopan unionin tasolle. Tähän europomot tarvitsisivat myös euroalueen ulkopuolisten jäsenvaltioiden suostumuksen.
Esimerkiksi Britannia on ollut hyvin äänekäs neuvomaan, kuinka euron kriisi tulisi hoitaa. Maa ei kuitenkaan ole halunnut ottaa minkäänlaista vastuuta esimerkiksi vakausrahastoista.
Komissio julkisti eilen luonnoksensa ja vaihtoehtonsa erilaisista euromaiden yhteisistä joukkolainoista, eurobondeista. Kolmesta vaihtoehdosta kaksi tarkoittaisi suoraan euromaiden keskeistä yhteisvastuuta toistensa valtiollisista veloista. Tällä hetkellä EU:n sopimuksen kieltävät tällaisen vastuun.
Bloomberg puolestaan painotti Angela Merkelin ja Saksan tiukkaa kantaa eurobondeihin. Ei, ei ja ei, on Merkel vastannut kerta toisensa jälkeen kysymykseen, voisiko EMU-maat ottaa yhdessä lainaa.
Merkel perustelee lainan vastustusta sillä, että se nostaisi Saksan korkoja ja antaisi väärän signaalin velkakriisiin ajautuneille maille.
Saksa on vastustanut myös Euroopan keskuspankin lisääntyvää aktiivisuutta bondimarkkinoilla. Ainakaan tähän asti Saksa ei ole suostunut myöskään EKP:n suoriin tukiostoihin, mikä lisäisi inflaatiota.
Saksasta kiinni
Lopulta kyse on Saksan halusta rahoittaa euroaluetta. Viimeistään eilen kävi ilmi, että luottomarkkinoilla todella nähdään Saksa euroalueen veturina ja viimeisenä takaajana. Saksa joutui kuitenkin ongelmiin, kun se ei onnistunut myymään tarjoamiaan joukkovelkakirjoja.
Samaan aikaan myös aiemmin vahvojen euromaiden Itävallan, Hollannin ja Suomen korot lähtivät nousuun. Se herätti ilmeisesti myös Saksan.
Kiinnostava oli Stefan Hofrichterin antama haastattelu Der Spiegelille.  Hofrichter on saksalaisen Allianz-pankin pääekonomisti. Häneltä ei kauaa kestänyt tunnustaa se, että Saksa voi joutua luopumaan eurobondipelostaan.
- Vuonna 2012 paine nousee niin kovaksi, että lopputuloksena on joko poliittinen ja taloudellinen liitto tai euron hajoaminen, Hofrichster sanoi haastattelussa.
- Kyllä, hän vastasi kysymykseen, otetaanko eurobondit käyttöön.
Kontrollia
Todennäköisesti Merkelin ja Sarkozyn vihjailujen takana on eurobondien ja yhteisvastuun sijaan tiukempi kontrolli. Europarlamentti hyväksyi kesällä niin kutsutun 6-pack -lakipaketin, joka antoi komissiolle ja parlamentille lisää valtaa tarkkailla EU-jäsenmaiden julkista taloutta.
Nyt kulissien takana huhutaan Saksan suunnittelevan automaattista rangaistusmekanismia maille, jotka rikkovat kasvu- ja vakaussopimusta. Sopimuksen pääkohtia on kaksi: budjetin alijäämä ei saa ylittää 3 prosenttia ja velan suhde kansantuotteeseen pitää pysyä alle 60 prosentissa.
Mielenkiintoisen käänteestä tekee se, että europarlamentti on aiemmin vaatinut tiukempia kurinpitotoimia ja EU-maiden johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto vastustanut niitä.
Rehn: Rahaliittoa täytyy vahvistaa – tai se hajoaa
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/11/24/rehn-rahaliittoa-taytyy-vahvistaa--tai-se-hajoaa/201117625/12

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti