torstai 24. marraskuuta 2011

Ranska: Syyrian oppositiosta maan virallinen edustaja

http://yle.fi/uutiset/teemat/kansannousut/2011/11/ranska_syyrian_oppositiosta_maan_virallinen_edustaja_3052195.html
Ranska aikoo esittää kansainväliselle yhteisölle, että Syyrian opposition muodostamasta Kansallisesta neuvostosta tulisi maan virallinen edustaja presidentti al-Assadin hallinnon sijaan. Ranska toivoo myös, että Syyriaan perustetaan niin sanottuja humanitaarisia käytäviä, jotta siviilit pääsevät pakoon väkivaltaisuuksia.
Ranskan ulkoministeri Alain Juppé on neuvotellut Syyrian kansallisen neuvoston johtajan Burhan Ghaliounin kanssa Pariisissa.
Neuvottelun jälkeen Juppé totesi neuvoston voivan muodostua elimeksi, joka edustaisi Syyriaa ulkomaisissa yhteyksissä, sillä presidentti Bashar al-Assadin hallinto on menettänyt luottamuksensa. Ranska hakee nyt Syyrian kansalliselle neuvostolle kansainvälistä hyväksyntää.
Juppé aikoo myös esittää EU:n johdolle, että ne alkaisivat työskennellä sen hyväksi, että Syyriaan perustettaisiin siviilien suojaksi humanitaarisia käytäviä. Viime viikkoina liikkuneiden huhujen mukaan sotilasliitto Nato ja Turkki valmistelisivat Syyriaan lentokieltoalueita samaan tapaan, kuin myös Libyaan perustettiin. Huhut on kiistetty.
Burhan Ghalioun kertoi neuvoston toimivan yhdessä opposition muodostaman aseellisen yksikön, Syyrian vapaan armeijan kanssa. Asevoimaa on kuitenkin tarkoitus käyttää vain siviilien puolustamiseen, ei hyökkäystoimiin.
EU:n ulkopoliitikkaa johtavan Catherine Ashtonin mukaan EU on valmis yhteistyöhön Syyrian kansallisneuvoston ja muiden oppositioryhmien kanssa. Ashtonin edustaja kuitenkin painotti, että opposition on sitouduttava rauhanomaisiin ratkaisuihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti