torstai 17. marraskuuta 2011

Saksan tiedustelupalvelun ja uusnatsien tekemien murhien väliltä paljastui yllättävä yhteys

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011111714771545_ul.shtml
Skandaali äärioikeistolaisten murhasarjasta Saksassa paisuu. Viimeisin käänne tapauksessa sattui tiistaina, kun Liittovaltion perustuslakisuojavirasto (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) myönsi, että sen agentti oli paikalla, kun uusnatsit ampuivat 21-vuotiaan turkkilaisen internet-kahvilassa Kasselissa huhtikuussa 2006.
...

Poliisi kuulusteli miestä murhan jälkeen, mutta vapautti hänet lopulta epäilyistä. Hän sai potkut BfV:stä ja työskentelee nykyisin Hessenin osavaltion paikallishallinnossa.
Poliisi on paljastanut, että agentti oli lähistöllä myös ainakin neljän muun ampumisen sattuessa.
...

Poliitikot vaativat nyt, että agentin yhteys murhasarjasta epäiltyyn uusnatsijärjestö NSU:hun on selvitettävä välittömästi ja perin pohjin. Kristillisdemokraattien Hans-Peter Uhl sanoi tiistaina, että agentin toiminta herättää "merkittäviä kysymyksiä".
Riippumatta siitä, oliko agentilla todella osuutta murhiin tai ei, paljastus asettaa BfV:n entistä kiusallisempaan valoon. Saksalaiset ovat muutenkin olleet tyrmistyneitä siitä, että ainakin 10 murhaa, 14 pankkiryöstöä ja kaksi pommi-iskua tehnyt terroristiryhmä pystyi pakoilemaan lain kouraa kolmetoista vuotta. 
Tiettävästi tiedusteluviraston Thüringenin osastolla oli mappikaupalla tietoa kolmikosta, jonka epäillään perustaneen NSU:n. Silti terroristijärjestön olemassaolo paljastui viranomaisille vasta viime viikkoina ja sattumalta, kun pankkiryöstön jälkeen kaksi ryhmän epäiltyä jäsentä löytyi ammuttuna palaneesta autosta ja kolmas antautui poliisille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti