keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Suomella suuret asekaupat Saudi-Arabiaan - ministerit vaikenevat

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011113014855009_uu.shtml
Aseita valmistava Patria on myymässä Saudia-Arabiaan 36 NEMO-kranaatinheitinjärjestelmää. Kaupan arvo on noin 150 miljoonaa euroa. Kyseessä on yksi Suomen suurimmista asekaupoista 2000-luvulla.
Patria on valtioenemmistöinen yhtiö, ja hallituksen on määrä päättää ensi viikolla, myönnetäänkö järjestelmälle vientilupa.
Ylen haastattelema Lähi-idän asiantuntija Hannu Juusola pitää hanketta täysin vastuuttomana. Hänen mukaansa Saudi-Arabia on diktatuuri ja valtio, jolle ei ylipäätänsäkään pitäisi myydä aseita.
Ylen tavoittamat ministerit eivät suostuneet asiaa kommentoimaan. Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) sanoo asian kuuluvan ulkoministeri Erkki Tuomiojalle (sd), joka ei puolestaan suostu keskeneräistä asiaa kommentoimaan. Keskeneräisyyteen vetoaa myös puolustusministeri Stefan Wallin (r). Hän kuitenkin ilmoitti myöntävänsä kaupalle luvan, mikäli erityistä ulko- tai turvallisuuspoliittista estettä ei ilmene.
Patrian omistajaohjauksesta vastaava kehitysministeri Heidi Hautala (vihr) vaikeni myös. Hän aikoo jäävätä itsensä päätöksenteosta.
Hautala on ajanut Suomeen ja EU:hun tiukempaa aseviennin valvontaa, ja sanonut, että Suomen asevienti kehitysmaihin otetaan erityistarkkailuun.
Kts. myös: http://www.infowars.com/saudi-arabia-funding-terrorist-ops-inside-iran/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti