torstai 10. marraskuuta 2011

Rehn: Nyt ovat vuorossa eurobondit

http://yle.fi/uutiset/teemat/velkakriisi/2011/11/rehn_mallit_eurooppalaisista_yhteislainoista_kahden_viikon_kuluttua_3018546.html
Komission varapuheenjohtaja Olli Rehn julkistaa mallit eurooppalaisista yhteislainoista kahden viikon kuluttua. Keskiviikkona 23. marraskuuta julkistettavassa ns. Vihreässä kirjassa annetaan myös seuraavat lakiesitykset euromaiden talouksien seurannan kiristämisestä.
Rehnin mukaan yksi varteenotettava eurobondimalli on saksalaisten talousasiantuntijoiden esittämä 2 300 miljardin euron pelastusrahasto.
Olli Rehnillä ei ollut mitään hyvää kerrottavaa tänään torstaina, kun hän julkisti komission talousennusteen vuoden 2013 loppuun asti. Edessä on nollakasvua ja vähintään yhtä korkea työttömyys kuin nyt.
- Älkää ampuko viestintuojaa, Rehn pyysi kansainvälisen lehdistön edessä.
Toisaalta jos Kreikan ja Italian tilanteet selkiytyvät, maailmankauppa virkistyy ja euromaat tekevät vaadittavat korjaukset, voisi tilanne kohentuakin, mutta talouskomissaarikin on realisti.
- Kaikki ennusteet ovat vain ennusteita eikä niitä voi ottaa lopullisena totuutena, hän muistutti.
Samaan aikaan sekä euromaat että komissio etsivät kilvan muita ratkaisuja. Nyt ovat vuorossa yhteislainat eli nk. eurobondit.

Yksi vaihtoehto valtaisa pelastusrahasto

Rehn julkistaa komission mielestä kannatettavat mallit kahden viikon kuluttua. Yksi vaihtoehto voi olla saksalaisten taloustutkijoiden liittokansleri Angela Merkelille lähettämä malli, joka perustuu jättimäisen 2 300 miljardin euron pelastusrahaston luomiseen.
- Esitys, joka nojaisi eurooppalaisiin yhteislainoihin, on yksi vaihtoehto eurobondien toteuttamiseksi. Se on mielenkiintoinen esitys, joka tulee varmasti herättämään Saksassa ja muualla Euroopassa paljon keskustelua. Komissio arvioi osaltaan tämänkin esityksen, kun parin viikon kuluttua esitämme oman keskusteluasiakirjamme eurooppalaisten yhteislainojen erilaisista toteuttamisvaihtoehdoista, Rehn sanoi.
Saksalaisten esitys perustuu kovaan sitoutumiseen, vekselin kaltaiseen järjestelmään, jossa ”yksi maksaa kaiken, jos muut eivät hoida laskujaan”. Vakuutena olisivat kulta- ja valuuttavarannot. Lisäksi käytettäisiin veronkorotuksia, jotka korvamerkittäisiin rahastolle.

Eurobondit kauhistus Saksalle ja Suomelle

Saksa eikä Suomikaan eivät suin surminkaan haluaisi eurobondeja, mutta totta on se, että kaikkea pitää tässä vaiheessa yrittää.
Rahasto rankkaisi ulos sellaiset maat, jotka eivät tee vaadittavia uudistuksia velkamäärän pienentämiseksi.
Rehn uhkasi torstaina sakoilla viittä maata, jos tahti ei parane. Näistä kaksi on euromaita.
- Ilmoitin viidelle maalle ennakkovaroituksen sanktioiden soveltamisesta mm. Belgian ja Kyproksen suuntaan, jos kurssi ei korjaannu ja julkista taloutta ryhdytä määrätietoisesti korjaamaan, Rehn selvitti.

Voimakaksikon puheita tulkitaan jo euron hajoamiseksi

Merkel on vaatinut kiristyksiä ja muutoksia EU:n perussopimukseen ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy puhui keskiviikkona kahden raiteen Euroopasta. Puheita on tulkittu jo euroalueen hajoamiseksi.
Jos eurobondijärjestelmän ehdoksi laitetaan kansantalouden kuntoon saattaminen, on moni jäsenmaa vaikeuksissa. Rehnkään ei kiistä jakautumisen mahdollisuutta.
- Kunhan toimitaan määrätietoisesti ja tehdään oikeita ja viisaita päätöksiä jäsenmaissa, että yhteisellä eurooppalaisella tasolla me kykenemme saamaan kriisin hallintaan ja estämään euroalueen hajoamisen, hän sanoi.
Eurobondit kiihdyttivät presidenttiehdokkaita eniten vaisussa tv-vaalitentissä
http://www.iltasanomat.fi/presidentinvaalit/eurobondit-kiihdyttivat-presidenttiehdokkaita-eniten-vaisussa-tv-vaalitentissa/art-1288427383204.html

Huhumylly kiihtyy: Suunnitellaanko jo uutta euroaluetta?
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/11/10/huhumylly-kiihtyy-suunnitellaanko-jo-uutta-euroaluetta/201116609/12

EU: Talouskasvu pysähtyihttp://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/11/10/eu-talouskasvu-pysahtyi/201116605/12

Papademos valittiin Kreikan pääministeriksi
http://yle.fi/uutiset/teemat/velkakriisi/2011/11/papademos_valittiin_kreikan_paaministeriksi_3017769.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti