tiistai 15. marraskuuta 2011

IMF Kiinalle: Varokaa pankkejanne

http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2011/11/15/imf-kiinalle-varokaa-pankkejanne/201116906/12
Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoittaa Kiinaa maan pankkisektoria uhkaavista riskeistä kuten kiinteistökuplasta. Niiden varalle Kiinan olisi muun muassa palkattava lisää päteviä työntekijöitä keskuspankkiin ja valvontaelimiin.
IMF:n mukaan Kiinan tulee lisätä pankkivalvontaa erityisesti taseen ulkopuolisen lainauksen ja kiinteistöjen hinnannousun aiheuttamien riskien vuoksi.
– Meneillään olevasta uudistuksesta ja taloudellisesta vahvuudesta huolimatta Kiinan rahoitussektorin haavoittuvuus kasvaa tasaisesti, IMF sanoo ensimmäisessä Kiinan pankkijärjestelmän tilaa koskevassa raportissaan.
Raportin mukaan Kiinan pankkien pitää parantaa riskienhallintajärjestelmiään. Lisäksi Kiinan keskuspankin ja rahoitusvalvojien tulee hankkia lisää kyvykkäitä työntekijöitä ja pankkien julkisuussäädöksiä pitää parantaa.
Kiinan 17 suurta liikepankkia läpäisi IMF:n stressitestit, joissa testattiin kiinteistömarkkinoiden romahtamista ja korkotason äkillistä muutosta. IMF:n mukaan eri stressitekijöiden yhtäaikainen laukeaminen ravistelisi Kiinan pankkijärjestelmää kuitenkin vakavasti.
Järjestelmässä
on vikaa

IMF sanoo, että olemassa oleva finanssipolitiikka edistää korkeaa säästämisastetta ja rakenteellisesti korkeaa maksuvalmiustasoa. Valuuttarahaston mukaan markkinoiden vaikutusta Kiinan korkotasoon pitää lisätä. Kiinan keskuspankki on pitänyt korkotason suhteellisen alhaalla, mikä on vääristänyt investointi- ja säästöpäätöksiä, IMF sanoo.
Valuuttarahasto sanoo, että alhainen korkotaso on luonut kannusteita ylisijoittaa esimerkiksi asuntomarkkinoille. Samalla kiinteistökuplan vaara on kasvanut. Lisäksi kiinalaisten kotitalouksien tulotaso on pysynyt alhaalla, kun pankkitalletukset eivät ole tuottaneet matalien korkojen vuoksi.
IMF:n mukaan ongelma on ennen kaikkea se, että Kiinan keskuspankki on pitänyt ohjat itsellään liian tiukasti. Kiinassa lainarahan määrää on kontrolloitu lainauskiintiöillä eikä niinkään markkinoilla, joilla liikepankit pystyisivät hinnoittelemaan rahaa tehokkaasti.
Pankkilainaa
tiskin alta

Kiinan vaarana on keskusjohdon lisäksi pankkien taseen ulkopuolinen lainananto. Kiinassa ns. harmaa pankkitoiminta on lisääntynyt, ja maan rahoitusvalvoja on asiasta huolissaan. Selvittämättömien lainojen määrä kasvoi Kiinassa 58 prosenttia vuosina 2008-2010.
Tuolloin Kiinan hallitus kehotti pankkeja löysäämään lainahanojaan, jotta Kiinan talous kestäisi maailmantalouden hiljenemisestä aiheutuneen iskun.
– Kiinan täytyy selvittää viime vuosien nopean kasvun aiheuttamat seuraukset, IMF:n raha- ja pääomamarkkinaosaston apulaisjohtaja Jonathan Fiechter sanoo.
Fiechterin mukaan Kiinan ongelmat ovat kuitenkin ratkaistavissa. Hän sanoo, että kasaantuvat riskit voidaan välttää, jos Kiina jatkaa uudistuksiaan pankkijärjestelmässä. Fiechterin mukaan Kiinan pitää samalla vahvistaa kotimaista kysyntää.
IMF tarjoaa Kiinalla yksinkertaisia keinoja ongelmien välttämiseksi. Valuuttarahaston mukaan Kiinan pitää kehittää tapaa, jolla maan korkotasosta päätetään. IMF:n mukaan Kiinan juanin kelluttaminen auttaisi riskienhallinnassa.

China's Ghost Cities

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti