maanantai 21. marraskuuta 2011

Euro rikastuttanut vain harvoja – jos heitäkään

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/11/21/euro-rikastuttanut-vain-harvoja--jos-heitakaan/201117325/12
Palkansaajat ovat kärsineet eniten yhteisvaluutta eurosta, sanoo Aalto-yliopiston professori Pertti Haaparanta. Hänen mukaansa rahaliitoa ei voi perustella paremmalla juustohyllyllä.
Suomi on päässyt eurooppalaiseen sisäpiiriin, mutta suomalaiset eivät ole välttämättä tilanteesta hyötyneet. Yhteisvaluutta on hidastanut talouskasvua ja pienentänyt palkansaajien tuloja pääomatulojen saajien eduksi.
Voimakkaimmin tämä tuntuu Irlannissa, Italiassa – ja Suomessa, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kansainvälisen kaupan professori Pertti Haaparanta kirjoittaa Akateemisessa talousblogissa.

Yhteisvaluutan sanotaan helpottavan liiketoimintaa ja tehostavan panosten hankintaa. Tehokkuuden pitäisi näkyä muita maita nopeampana talouskasvuna.
Todellisuudessa on käynyt päinvastoin. Jukka Pirttilän arviot osoittavat, että talous on kasvanut euroalueella hitaammin kuin muissa maissa. Haaparannan mukaan syypää on juuri euro.
Pääoma menee
pääoman luo


Toteutuneesta kasvusta ovat hyötyneet pääomatulon omistajat eivätkä palkansaajat. Haaparannan mielestä myös tästä saa syyttää euroa.
Review of Economics and Statistics -lehdessä julkaistussa tutkimuksessaan ekonomisti David Cook vertaili palkkojen ja pääoman kehitystä eri toimialoilla. Palkat ovat jääneet jälkeen kokonaistulojen kehityksestä juuri palvelualoilla sekä muilla Suomen kannalta tärkeimmillä sektoreilla. Kasvusta ovat hyötyneet pääomatulojen saajat.
– Cookin estimaateista käy ilmi, että Suomi nimenomaan on ollut yksi näistä suurista häviäjistä. Ainakin palkansaajat keskimäärin, Haaparanta sanoo Taloussanomille.
Kuka eurosta sitten on Suomessa hyötynyt? Haaparannan mukaan ei välttämättä kukaan. – On mahdollista, että yritysten omistajat ovat hyötyneet. Jos kohta ei sekään ole varmaa.
Juustohylly ei käy rahaliiton
menestyksen mittariksi


Haaparannan on vaikea kuvitella, kuinka euro olisi hyödyttänyt tavallista suomalaista.

– Joku voi tietysti sanoa, että meillä on paremmat juustovalikoimat, ja tämäntyyppisiä, mutta joku toinen on sitten vakavissaan.

Kansainvälisen kaupan sanotaan tuottavan parempaa laatua ja laajempia valikoimia, mutta Haaparannan mukaan siihen ei tarvita yhteisvaluuttaa. Pelkkä EU riittää laajentamaan valikoimia.
– Yritin isäukolleni tarjota tätä juustoargumenttia. Hän sanoi, että on aina syönyt edamia ja syö edelleenkin edamia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti