maanantai 5. syyskuuta 2011

Van Rompuy: Kreikka-vakuudet olivat EU:n yhteinen päätös

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/van-rompuy-kreikka-vakuudet-olivat-eun-yhteinen-paatos/art-1288412157230.html
EU-presidentti Herman van Rompuy korostaa vakuuksien hakemisen Kreikalta olleen euromaiden yhteinen päätös.
–Mitä tulee vakuuksiin, huippukokouksen päätöslauselmissa on pykälä, jonka ovat sopineet kaikki 17 euromaata, ei vain Suomi. Eikä se ole vain Suomen vaatimus, muutkin maat olivat kiinnostuneita, van Rompuy sanoi tavattuaan pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) Helsingissä.

Van Rompuy vieraili Suomessa juuri nyt sanojensa mukaan siksi, että Suomi on saanut kesän aikana uuden hallituksen. Kyseessä oli EU-presidentin ensimmäinen loman jälkeinen työpäivä.

–Meidän täytyy panna täytäntöön kaikki heinäkuun 21. päivän kokouksen päätökset, van Rompuy korosti.
Van Rompuyn mielestä huippukokouksen päätökset muun muassa Kreikan lisälainapaketista on tehtävä mahdollisimman nopeasti. Hän ei kuitenkaan pitänyt ongelmana, jos ne lykkääntyvät syyskuulta lokakuun puolelle.

Kataisen luota van Rompuy lähti tapaamaan valtiovarainministeri Jutta Urpilaista (sd.) ennen kuin jatkaa matkaansa Berliiniin. Siellä hän tapaa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin.
Flashback #1:
http://yksikolmeseiska.blogspot.com/2011/08/eero-lehti-vakuusasiassa-harhautus.html
Kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti syyttää Keskisuomalaisessa pääministeri Jyrki Kataista (kok.) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaista (sd.) kansan harhaanjohtamisesta.
Eduskunnan talousvaliokuntaan kuuluvan Lehden mielestä Katainen ja Urpilainen ovat antaneet harhaanjohtavia tietoja Suomen takausosuudelleen saamista vakuuksista Kreikan apupaketissa. Paketista sovittiin EU-huippukokouksessa heinäkuussa.
- Vakuudet olivat Suomen ehdoton vaatimus, mutta niistä saatiin kokouksessa vain pöytäkirjamerkintä, että asiassa menetellään tarkoituksenmukaisella tavalla. Politiikassa joudutaan tekemään kompromisseja, mutta jos tämä oli ehdoton vaatimus ja sanotaan, että se täyttyy, niin se ei ole totta, hän sanoo Keskisuomalaisessa.
Lehden mukaan suuri valiokunta ei voinut myöntää, että Suomi ei saanut vakuuksia, koska silloin hallitus olisi menettänyt valiokunnan luottamuksen.
Flashback #2:
Katainen Eero Lehden kritiikistä: "Hän ei ole perillä siitä, mitä on tapahtunut"
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110885909&ext=rss
Jyrki Kataisen (kok) huuli värähti ärsyyntyneisyydestä, kun häneltä kysyttiin mielipidettä puoluetoveri Eero Lehden sinkoamasta arvostelusta.
- Hän ei ilmeisesti ole kovinkaan hyvin perillä siitä, mitä on tapahtunut. Se on vähän vahinko, pääministeri napautti.
...
Suuri valiokunta ei Lehden mukaan voinut myöntää, ettei vakuuksia saatu, koska silloin hallitus olisi menettänyt valiokunnan luottamuksen. Hallituskriisi olisi ollut sylissä ennen kuin Kataisen I olisi ehtinyt aloittaakaan.
Lehti voi olla oikean asian päällä, sillä Suomen vastuut eivät ainakaan pienene. Katainen sanoi Ylelle odottavansa, että euroalueen yhteisvastuullisuudesta tulee syksyn puheenaihe. Tämä tarkoittaa eurobondeja eli euroalueen yhteisiä valtionlainoja, joita Suomi kavahtaa.
Jos päätöslauselmissa oli pykälä vakuuksista niin miksei Suuri valiokunta voinut myöntää Lehdelle että vakuudet on saatu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti