lauantai 17. syyskuuta 2011

Poliisi: Terrorismin valmistelusta epäiltyinä vangitut ovat mies ja nainen

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/poliisi-terrorismin-valmistelusta-epailtyina-vangitut-ovat-mies-ja-nainen/art-1288414753225.html
Poliisi vahvisti juuri äsken tiedotustilaisuudessa IS:n aiemmin uutisoiman tiedon, että terrorismin valmistelusta epäillyt vangitut kaksi henkilöä ovat mies ja nainen.
Poliisi kertoi lauantaina Ilta-Sanomille, että vangitut henkilöt ovat Suomen kansalaisia, mutta taustaltaan somalialaisia.

Heidät pidätettiin rahan keräilystä ja värväämisestä epäiltynä.
Molemmat hankkeet on suunnattu terrorismin tukemiseen. Mitään iskuja ei tiettävästi ole kaavailtu Suomeen.

Lauantaina puolen päivän aikaan alkaneessa Suojelupoliisin ja keskusrikospoliisin tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että Supon tiedusteluvaihe on jatkunut vuodesta 2009.

Kyse on ollut terrorismin tukitoiminnasta. Kotietsintöjä on tehty pääkaupunkiseudulla useissa kohteissa, ja asiakirjoja ja dataa on takavarikoitu.

Tiedotustilaisuudessa ei kommentoitu vangittuja henkilöitä eikä sitä, keitä on yritetty värvätä mukaan toimintaan.

Supo: Välillisiä valmisteluja

Suojelupoliisin operatiiviset asiantuntijat ovat korostaneet, että Suomessa havaitut terrorismin valmistelut ovat välillisiä: rahaa kerätään ja ihmisiä värvätään toimintaan mukaan. Iskua Suomeen tai Suomessa ei odoteta.

- Välilliseen toimintaan lasketaan mukaan jotkut ihmissuhteet, joiden perusteella suomalaiset naiset ovat tuoneet terrorismiin sekaantuneita ihmisiä Suomeen vierailemaan, Ilta-Sanomille kerrottiin suojelupoliisista.

Kahden henkilön vangitseminen merkitsee kuitenkin sitä, että tilanne on Suomessa koventunut. Heidän osaltaan keskusrikospoliisi tutkii mm. rahoitusta ja värväystoimintaa.

Terrorismin uhka vahvistuu

Suojelupoliisin maaliskuussa julkistama kertomus ja jo viime vuoden kertomuksessa olleet ennustukset siitä, että terrorismin uhka vahvistuu Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on toteutunut perjantaina julkistetun poliisitutkinnan myötä.

Kansainvälisissä tehtävissä ja virkavapaalla nyt oleva Supon päällikkö Ilkka Salmi antoi aiemmin ymmärtää, että "terrorismin uhka on selvästi siirtynyt Pohjois-Eurooppaan".

Uhka on jo ehtinyt konkretisoitua Tanskassa ja Ruotsissa. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo on onnistunut kuitenkin torjumaan erilaiset valmistelut alkuunsa.
Terrorismiin liittyvästä vangitsemisesta lisätietoa tänään
http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/2011/09/1392498/terrorismiin-liittyvasta-vangitsemisesta-lisatietoa-tanaan
Tammikuussa Supon tiedottaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että suojelupoliisi tarkkailee useita henkilöitä, joilla on kontakteja al-Shabab -ryhmään Somaliassa.
Ruotsissa poliisi pidätti hiljattain neljä ihmistä epäiltyinä terroristi-iskun suunnittelusta Göteborgiin. Pidätetyillä kerrottiin olevan yhteyksiä al-Shabab-ryhmään
Supo tutkii Seppo Lehdolle langetettua uhkausta
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011091714403689_uu.shtml
Al Qaida -bloggari Abu Sulaiman al-Nasser levittää terrorismitutkijoiden mukaan internetissä kehotusta tappaa suomalainen äärioikeistolainen.
Kehotus on päätynyt myös Suomen suojelupoliisin Supon korviin.
- Olen tietoinen asiasta, Supon viestintäpäällikön Liinu Lehto-Seljavaara vahvistaa Iltalehdelle lauantaiaamuna.
Al-Nasser kehottaa viestissään muslimeja murhaamaan Lehdon. Viestistä raportoivat terrorismin vastaiset järjestöt SITE ja Flashpoint, jotka muun muassa seuraavat jihadistien toimintaa internetissä.
Seppo Lehto on tunnettu saamastaan kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomiosta törkeästä kunnianloukkauksesta, kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sekä uskonrauhan rikkomisesta.
Lehdon lisäksi Tampereen käräjäoikeus tuomitsi myös toisen miehen samoista rikoksista ehdolliseen vankeuteen vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi toukokuussa 2008.
Al-Qaidan symppaaja
Internetmaailmassa vaikuttava bloggari Abu Sulaiman al-Nasser nousi edellisen kerran uutisiin Suomessa kesäkuussa, kun Helsingistä Länsi-Pasilan sillan läheltä löytyi pommiviritelmä ja Tapaninvainion Neste Oilin kylmäasemalle heitettiin polttopullo.
Samoihin aikoihin* verkossa julkaistiin viestejä, joissa "maailmanlaajuisen Jihadin kannattajat" ylistävät tekoja ja toivovat niille jatkoa.
Viestin oli allekirjoittanut Abu Sulaiman al-Nasser, jonka nimissä esitettiin vain viikkoa* aikaisemmin uhkaus Afganistanissa palvelevia suomalaisjoukkoja vastaan.
* "Viesti tuli toimitukseen(Keskisuomalainen) yhdysvaltalaiselta terrorismitutkijalta Evan Kohlmannilta. Kohlmannin mukaan viesti oli postitettu islamistiselle verkkosivulle noin klo 13.30." pommiviritys oli jätetty paikalle samana päivänä aamulla 3.6. Uhkaus suomalaisjoukkoja vastaan tuli 1.6.

Tuomioja ei yllättynyt terrorismiepäilystä
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/09/tuomioja_ei_yllattynyt_terrorismiepailysta_2878844.html
Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei ole yllättynyt Suomessa paljastuneesta terrorismiepäilystä. Keskusrikospoliisi kertoi perjantaina vanginneensa kaksi ulkomaalaistaustaista henkilöä epäiltynä värväyksestä ja terrorismin rahoituksesta.
Tuomioja sanoi lauantaina TV1:n Ykkösaamussa, ettemme voi kuvitella olevamme täysin eristyksissä terrorismista, vaikka Suomi ei toistaiseksi ole ollut terrorismin kohde.
- Jos Suomessakin ei jossakin vaiheessa jokin tällainen tilanne syntyisi, se olisi paremminkin yllättävää. Ei voi lähteä siitä, että Suomi olisi tästä täysin eristyksissä, Tuomioja sanoi.
Hänen mukaansa samasta kertoo se, että poliisi on osannut seurata ja arvioida tilannetta ja ottanut epäillyt kiinni ennen kuin mitään on tapahtunut.
Tuomioja arvioi, että tieto epäiltyjen ulkomaalaistaustasta voi lisätä joissakin piireissä epäluuloja maahanmuuttajia kohtaan.
- Mutta kuten olemme Norjassakin nähneet, summittainen väkivalta ja terrorismi voi olla ihan kotikutoistakin, hän jatkoi.
Kts. myös:

Al Shabaab Commanders Initially Denied Uganda Bombings – Another False Flag?
http://info-wars.org/2010/07/13/al-shabaab-commanders-initially-denied-uganda-bombings-looks-like-a-false-flag/
“The truth is, there is no Islamic army or terrorist group called Al Qaida. And any informed intelligence officer knows this. But there is a propaganda campaign to make the public believe in the presence of an identified entity representing the ‘devil’ only in order to drive the TV watcher to accept a unified international leadership for a war against terrorism. The country behind this propaganda is the US . . .” — Former British Foreign Secretary Robin Cook
Al Shabaab recruited dozens of Americans: U.S. report
http://news.yahoo.com/al-shabaab-recruited-dozens-americans-u-report-174237406.html

Ex-Blackwater Chief Turns Up In Somalia
http://youtu.be/LNDr6WAgnjo

Pakistan is Running Al Shabab African Legion for the CIA from Ethiopia, Somalia
http://youtu.be/wHvUKdNpwgE

Art of Chaos - Blackwater, CIA Somalia, and Sheikh Ali Mohammed Rage, Pt 1 of 2
http://youtu.be/LOvL6B-iquM

Somali militant group Al-Shabaab executes ‘CIA spy’
http://english.alshahid.net/archives/17843

U.S. official: CIA interrogating terror suspects in Somalia
http://articles.cnn.com/2011-07-12/us/cia.somalia_1_cia-operatives-al-shabaab-interrogations

http://yksikolmeseiska.blogspot.com/2011/09/krp-tutkii-terrorismiepailya-suomessa.html
http://yksikolmeseiska.blogspot.com/2011/08/us-prepares-for-military-intervention.html
http://yksikolmeseiska.blogspot.com/2011/08/usa-aseistaa-somalian-sodan-molempia.html

---
Päivitys 19.9.2011
Vain toista vangituista epäillään terrorismiin värväämisestä
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011091914414378_uu.shtml
Terrorismirikoksista epäillyt ovat 28-vuotias nainen ja 34-vuotias mies.
Poliisi epäilee miestä sekä terrorismiin värväyksestä että terrorismin rahoittamisesta. Naista epäillään vain rahoittamisesta, selviää Helsingin käräjäoikeuden asiakirjoista.
Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet kesäkuun 2010 ja toukokuun 2011 välisenä aikana.
Molempien epäiltyjen nimet ovat somalialaisia, ja ainakin mies on väestörekisteritietojen mukaan Somalian kansalainen. Hän on toiminut kuljetusyrityksessä Helsingissä.
Keskusrikospoliisi ei kommentoi vangittujen taustoja millään tavalla.
Poliisi otti epäillyt kiinni toissa viikolla, ja pian heidät myös vangittiin. Kiinniottojen yhteydessä tehtiin useita kotietsintöjä sekä takavarikoitiin asiakirjoja ja tiedostoja.
Tutkinnanjohtaja Kaj Björkqvist kertoo, että tapaukseen liittyy muitakin ihmisiä. Suomessa selviteltävään juttuun ei liity tutkintoja muualla maailmassa.
Björkqvistin käsityksen mukaan kaksikko on pyrkinyt kuulusteluissa selvittämään asioita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti