keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Keskiviikosta eteenpäin elämme yli varojemme

http://www.taloussanomat.fi/ymparisto/2011/09/27/keskiviikosta-eteenpain-elamme-yli-varojemme/201113785/12
Huomenna on se päivä, josta eteenpäin ihmiskunta elää tätä vuotta yli varojensa. Keskiviikosta lähtien kulutamme luonnonvaroja ja päästämme ilmakehään enemmän hiilidioksidia kuin maapallo pystyy vuodessa tuottamaan ja sitomaan.
Laskelma yli luonnonvarojen elämisestä perustuu yhdysvaltalaisen Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen mittauksiin. Sen vuosittain laskema ekologinen jalanjälki kuvaa, miten suuri määrä maa- ja merialueita tarvitaan tuottamaan luonnonvarat, jotka ihmiskunta tarvitsee nykyisen elintasonsa ylläpitämiseen.
Keskiviikkoon osuvana niin sanottuna ylikulutuspäivänä ihmiskunnan tarpeet ylittävät ekosysteemin kyvyn tuottaa luonnonvaroja, käsitellä jätteitä ja ihmisten tuottamia päästöjä.
Viime vuonna ylikulutuspäivä osui elokuun loppuun. Global Footprint Networkin mukaan muutos ei kerro muutoksesta kohti kestävämpää luonnonvarojen käyttöä vaan tarkentuneista tutkimusmenetelmistä.
Ympäristöministeriön mukaan Euroopassa Suomi on Ruotsin ja Latvian ohella maa, jonka kulutus pysyy biokapasiteetin rajoissa. Suomen vientiteollisuuden ekologinen jalanjälki on kuitenkin suurempi kuin maamme biokapasiteetti.
– Jos jokainen ihminen jättäisi suomalaisen ekologisen jalanjäljen, tarvittaisiin useampi maapallo, ministeriö kirjoittaa tiedotteessaan.
Oman rokotesuojan selvittäminen hankalaa 
http://yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinvointi/2011/09/oman_rokotesuojan_selvittaminen_hankalaa_2902614.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti