tiistai 13. syyskuuta 2011

Tik, tik... Tästä syystä EU pelaa aikaa

http://www.talouselama.fi/uutiset/tik+tik+tasta+syysta+eu+pelaa+aikaa/a685099
Jos käytännössä kaikki ovat kerran menettäneet uskonsa Kreikan mahdollisuuksiin selvitä ilman velkajärjestelyä, miksi EU-johtajat vain vitkuttelevat?
Tämä kysymys voi olla monien mielessä nyt, kun Kreikan tilanne muuttuu päivä päivä tukalammaksi. Uusimpien tietojen mukaan Kreikan budjettivaje on revähtänyt täysin käsistä, ja Kreikan kaksivuotisen velkapapereiden korko on noussut täysin naurettavalle yli 70 prosentin tasolle.
Monet merkit viittaavat siihen, että viesti on kyllä mennyt perille EU-johtajillekin. Käynnissä näyttää olevan kuitenkin varasuunnitelman laadinta.
Lyhyesti kyse on siitä, että Kreikkaa ei voi päästää konkurssiin, ennen kuin turvaverkko on valmis.
Tiistaina Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi, että Kreikkaa ei pidä päästää "hallitsemattomaan" velkajärjestelyyn. Aiemmin tällä viikolla EU ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat viestittäneet, että Kreikka saa todennäköisesti lähiviikkoina vielä yhden lainaerän sovitusta EU:n ja IMF:n lainapaketista.
Koko ajan näyttää kuitenkin enemmän siltä, että se voi olla viimeinen pisara.
Saksasta on tihkunut viime päivinä tietoja, että maa laatii täyttä häkää suunnitelmia "siltä varalta", että Kreikka ajautuu maksukyvyttömäksi. Ennen kaikkea tämä tarkoittaa Kreikka-riskille haavoittuvaisen pankkijärjestelmän tukemista.
Näitä suunnitelmia ei voi viedä läpi käden käänteessä. Siksi EU:n täytyy pelata aikaa.
Pitää myös muistaa, että ennen kuin hallittua velkajärjestelyä voi viedä eteenpäin, EU-maiden parlamenttien pitää hyväksyä EU:n väliaikaisen vakausrahaston toimivaltuuksien laajentaminen. Lisäksi Kreikan pitää saada joku selvyys yksityisten velkojien kanssa sovittuun ohjelmaan, jossa velkakirjojen juoksuaikaa pidennetään.
Mutta koko ajan selvemmältä näyttää, että seuraava lainaerä lokakuun lainaerän jälkeen joulukuussa on Kreikan todella viimeinen deadline.
Jos silloin Kreikka on ihmeen kaupalla saanut taloutensa oikenemaan, peli voi vielä jatkua. Mutta jos näin ei käy, EU:lla voi olla suunnitelmat valmiina Kreikan jotenkuten hallittuun saattamiseen selvitystilaan.
Tietenkään tätä ei kukaan myönnä etukäteen. Ilmoituksen täytyy tulla "yllätyksenä", jotta seuraukset ovat mahdollisimman vähän vahingolliset. Kaikki merkit kuitenkin viittaavat, että jotain tällaista on ilmassa.
"Kreikan pitäisi kaatua isosti" 
http://www.talouselama.fi/uutiset/quotkreikan+pitaisi+kaatua+isostiquot/a685448
Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi aiemmin tänään, että Kreikkaa ei saa päästää kaatumaan hallitsemattomasti.
Argentiinan velkakriisin selvittänyt Mario Blejer on toista mieltä.
”Kreikan pitää kaatua isosti,” Blejer sanoi Bloombergille.
Blejer hoiti Argentiinan velkakriisin vuonna 2001. Argentiinalla oli silloin velkaa 95 miljardia dollaria, eli noin 70 miljardia euroa.
Blejerin mukaan kansainvälisen valuuttarahaston ja Euroopan keskuspankin junailemat tukipaketit aiheuttavat lamaa.
Tukipaketit vain kasvattavat Kreikan velkaa ja tukahduttavat maan taloudellisen kasvun vuosikausiksi, totesi Blejer.
Kreikka on sanonut toteuttavansa tarvittavat säästötoimet, jotta se saa lisää lainaa. Troikan tarkastajat lähtivät Kreikasta viime viikolla ja lisälainan saamisesta ei ole tällä hetkellä selvyyttä.
”Tämä on täysin naurettavaa. Jos oletamme, että Kreikka ja muut lainaa saavat maat tekevät kaikki vaadittavat säästötoimet, kaikki muutokset ja yksityistämiset, niin vuoden 2012 lopulla mailla tulee olemaan huomattavasti suuremmat velat verrattuna bkt:hen, kuin tänä vuonna”, Blejer sanoi.
Blejerin mielestä Kreikan ei pidä lähteä eurosta. Hänen mukaan Euroopan suurmaiden Saksan ja Ranskan pitää rahoittaa Kreikan kaatuminen.
”Jonkun täytyy maksaa. Jos he eivät halua maksaa euron säästymisestä, heidän täytyy lähteä eurosta”, Blejer kiteytti. 
Uusi verokapina kytee Kreikassa – "sabotaasia"
http://www.talouselama.fi/uutiset/uusi+verokapina+kytee+kreikassa+ndash+quotsabotaasiaquot/a685259
Kreikan hallituksen veronkeruutoimet eivät kreikkalaisia miellytä. Hiljan hallitus päätti asettaa uuden kiinteistöveron paikatakseen budjettivajettaan ja välttääkseen maksukyvyttömyyden. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti