tiistai 20. syyskuuta 2011

IMF: Euroopan velkakriisi uhka maailmantaloudelle

http://yle.fi/uutiset/teemat/velkakriisi/2011/09/imf_euroopan_velkakriisi_uhka_maailmantaloudelle_2887048.html
Euroopassa riehuva velkaongelma voi laajeta Yhdysvaltoihin ja sieltä edelleen maailmanlaajuiseksi, sanoo kansainvälinen valuuttarahasto IMF. Rahasto alensi euroalueen talouden kasvuennustettaan tälle ja ensi vuodelle.
IMF on julkistanut puolivuosittaisen katsauksensa mailmantalouden näkymistä. Siinä rahasto esittää pelkonsa velkakriisin leviämisestä Euroopan velkaantuneista maista laajemmalle.
Monilla yhdysvaltalaisilla sijoitusyhtiöillä on omistusta Euroopassa. Näiden omistusten arvo voi velkaongelman takia alentua. Eurooppalaisten pankkien ongelmia lisää se, että yhdysvaltalaiset pankit ovat olleet varovaisia antamaan niille dollarilainaa.
IMF kehottaa Euroopan pankkeja kasvattamaan omaa pääomaansa, mikä tekisi niistä vakavaraisempia. Maailmantalouden pahin uhka on pankkien vakavaraisuuden horjuminen, IMF toteaa.
Pankkeja voidaan auttaa helpottamalla niiden lainansaantia. Tähän maailman keskuspankit pyrkivätkin, kun ne pumppasivat viime viikolla markkinoille halpoja dollarilainoja.
IMF alensi tämän ja ensi vuoden euroalueen kasvuennustettaan. Tämän vuoden ennuste on nyt 1,6 prosenttia, kun vielä kesäkuussa ennustettiin 2,0 prosentin kasvua. Ensi vuoden ennuste laski 1,1 prosenttiin aiemmasta 1,7 prosentista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti