tiistai 27. syyskuuta 2011

Kaksikon epäillään rahoittaneen terrorismia pikkusummilla

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011092714466721_uu.shtml
Keskusrikospoliisin mukaan epäillyssä terrorismin rahoittamisessa on kyse pienistä summista. Rahojen epäillään päätyneen Somaliaan.
Suomessa tutkittavassa terrorismirikosepäilyssä on kyse pienistä rahasummista ja ainakin yhden ihmisen värväämisestä.
Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi tiistaina, että Somaliaan epäillään toimitetun Suomen mittapuussa vähäisiä summia rahaa. Rahalähetyksiä on ollut runsaasti mutta vain pienen osan niistä epäillään päätyneen terrorismin rahoittamiseen.
Rikoskomisario Kaj Björkqvist ei tarkentanut, millaisista summista on kyse. Terrorismin rahoittamisesta epäiltynä on vangittu kaksi Suomessa asuvaa Somalian kansalaista.
28-vuotias nainen on muuttanut Suomeen vuoden 2008 lopussa. Hän on opiskelija ja asuu Vantaalla. 34-vuotias mies puolestaan tuli Suomeen vuonna 2005. Hän asuu Helsingissä ja toimii kuljetusyrittäjänä. Kaksikko tuntee toisensa.
Miestä epäillään rahoittamisen lisäksi ainakin yhden ihmisen värväämisestä terrorismirikoksen tekijäksi. Poliisi epäilee, että kyse on ulkomaalaisen ihmisen värväämisestä al-Shabaab -järjestöön, joka toimii lähinnä Somaliassa.
Kovan linjan islamistinen al-Shabaab on YK:n ja EU:n mukaan terrorismijärjestö.
Tutkinnanjohtaja Björkqvist ei kerro, epäilläänkö mahdollisesti värvätyn syyllistyneen terroritekoon jossain päin maailmaa.
- Esitutkinnan tässä vaiheessa en halua vastata tuohon asiaan.

"Takavarikot vahvistaneet epäilyjä"
Suomen ensimmäisessä terrorismirikostutkinnassa on tehty kymmenen kotietsintää ja takavarikkoa. Poliisi on iskenyt esimerkiksi rahanvälittäjien tiloihin. Alustavan arvioin mukaan takavarikoidut asiakirjat sekä tiedostot vahvistavat rikosepäilyjä.
Vangitun kaksikon lisäksi juttuun liittyy muitakin ihmisiä, joista osa on ulkomailla. Poliisi ei kerro, epäilläänkö muitakin rikoksista.
Somalialaiset mies ja nainen ovat olleet vangittuina noin kaksi ja puoli viikkoa. Poliisin mukaan he ovat olleet yhteistyöhaluisia ja selvittäneet asiaa omista lähtökohdistaan. Heidän vangitsemisensa tarpeellisuutta arvioidaan päivittäin.
Terrorismin rahoittamisesta voidaan tuomita vain, jos ihminen on tiennyt rahojen menevän terroristiseen toimintaan. KRP:n Björkqvistin mukaan muun muassa tätä tietoisuutta selvitellään esitutkinnassa.
STT
Poliisi: Pidätetyt terroristiepäillyt yhteistyöhaluisia
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011091714404152_uu.shtml

Kts. myös:
http://yksikolmeseiska.blogspot.com/2011/09/poliisi-terrorismin-valmistelusta.html
http://yksikolmeseiska.blogspot.com/2011/09/krp-tutkii-terrorismiepailya-suomessa.html
http://yksikolmeseiska.blogspot.com/2011/09/supon-paallikko-terrorismilainsaadanto.html
http://yksikolmeseiska.blogspot.com/2011/09/rasanen-salaisia-kotietsintoja.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti