tiistai 13. syyskuuta 2011

Nyt pelataan enää aikaa: Kreikka kohta konkurssiin

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/09/12/nyt-pelataan-enaa-aikaa-kreikka-kohta-konkurssiin/201112844/12
Kreikka tulee ajautumaan velkajärjestelyyn, arvioivat suomalaisasiantuntijat. Tämä on heidän mukaansa todennäköisin vaihtoehto, sillä maa ei pysty selviytymään velkataakastaan. Poliitikot pelaavat heidän mukaansa enää aikaa.
...
Liittovaltio häämöttää
Euro on poliittinen projekti, minkä takia Järvinen uskoo, että se säilyy. Myös Pohjola uskoo euron tulevaisuuteen. Nyt on tehtävä päätöksiä, jotka auttavat akuutin kriisin yli, mutta pitkäaikaiset muutoksetkin ovat välttämättömiä.
– Uskon että euro säilyy. Kyseessä on iso projekti, joka on toiminut hyvin. Nyt se on vaikeuksissa, mutta ongelmat pitää korjata, Pohjola sanoo.
Vaikeuksien yksi syy on se, että maat eivät ole pitäneet kiinni vakaus- ja kasvusopimuksesta, joka määrää, missä kunnossa euroalueen julkisten talouksien pitää olla. Paitsi kriisimaat, myös esimerkiksi Saksa ja Ranska ovat rikkoneet sopimusta.
Euron ongelma on, että alueella on yksi rahapolitiikka ja 17 finanssipolitiikkaa. Pohjolan mukaan tämä pitää ratkaista. Pohjola ennakoi, että euromailla on vuosien kuluttua yhteinen valtionvarainministeriö.
Järvinen uskoo tätäkin tiiviimpään yhteistyöhön. Hän ennakoi, että vuosikymmenen päästä elämme liittovaltiossa.
– Puhdas rahaliitto ilman poliittista unionia ei ole kestävä ratkaisu, hän perustelee.
Yhteistyö tiivistyy Järvisen mukaan askeleittain. Ensin tiukennetaan koordinaatiota ja sen jälkeen määräyksistä tulee sitovia ja pakottavia. Lopulta yhteinen elin päättää kaikesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti