sunnuntai 4. syyskuuta 2011

UBS:n Donovan: Kriisi muovaa rahaliitosta liittovaltion, euro ei hajoa

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/1999/01/01/tata-tarkoittaisi-euron-hajoaminen/201112358/12
Nykyisenlainen euro on kelvoton valuutta, mutta vielä paljon pahempaa jälkeä syntyisi euron hajoamisesta. Näin sanoo sveitsiläispankki UBS:n pääekonomisti Paul Donovan Taloussanomien haastattelussa. Hän kertoo, mitä euron hajoaminen tarkoittaisi – ja neuvoo euromaita eron asemesta sietämään toisiaan ja korjaamaan liittonsa valuviat.
...
Kriisin varjolla liittovaltioon
Mutta eikö juuri liittovaltio ole se viimeinen niitti, joka saa Saksan, Hollannin ja Suomen eurokriitikot pillastumaan – ja vaatimaan maansa eroa eurosta?
– Itse asiassa euroalue on parastakin aikaa menossa kohti liittovaltiota. Muutokset eivät ehkä ole niin nopeita ja sulavia kuin ekonomistit haluaisivat, mutta muutos on meneillään, Paul Donovan sanoo.
Jos ekonomistit olisivat saaneet päättää euron rakentamisesta, olisi rahaliitto Donovanin mukaan ollut alusta asti myös aito liittovaltio. Nykyisenlaista outoa kummajaista, itsenäisten valtioiden yhteistä valuuttaa, ei olisi lainkaan perustettu – eikä ainakaan nykyisenlaista kriisiä olisi tarvinnut kenenkään kärsiä.
– Mutta euroalueesta eivät päätä ekonomistit, vaan poliitikot. Siksi rahaliiton kehittäminen takkuilee ja kompuroi eteenpäin kriisin patistelemana, Donovan veistelee.
Nyt velkakriisi vie rahaliittoa kohti liittovaltiota. Tästä Donovan on samaa mieltä kuin kasvava joukko liittovaltiokehityksen vastustajia ja kannattajia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti