sunnuntai 25. syyskuuta 2011

"Eurobondit" maistuivat hyvin sijoittajille

http://www.talouselama.fi/uutiset/quoteurobonditquot+maistuivat+hyvin+sijoittajille/a691929
Euroopan hätärahasto laski menestyksekkäästi liikkeelle torstaina neljällä miljardilla eurolla eurobondeja. Tai siis "eurobondeja", koska eihän Euroopassa vielä ole virallisia yhteisiä joukovelkakirjoja.
EU kertoi, että se myi torstaina neljällä miljardilla eurolla velkapapereita 15 vuoden juoksuajalla Euroopan väliaikaisen hätärahasto ERVV:n kautta. ERVV lainaa nuo rahat eteenpäin Irlannille ja Portugalille, molemmille 2 miljardia euroa.
Nämä eivät siis ole eurobondeja siinä mielessä kuin aiheesta on keskusteltu. Käytännössä näitä voi kuitenkin pitää eräänlaisina harjoituseurobondeina - ne ovat euromaiden yhdessä takaamia. Koko ERVV on tietyssä mielessä harjoittelumalli sille, miten eurobondit voisivat toimia.
EU laski ensi kertaa liikkeelle velkapapereita, joiden juoksuaika on pidempi kuin 10 vuotta, EU kertoo. Tarkoitus on parantaa velkojen kestävyyttä ja lisätä velkapapereiden likvidiyttä.
EU:n mukaan sijoittajien mielenkiinto oli "poikkeuksellista", ja huutokauppa kesti vain kaksi tuntia. Ostotarjouksia tuli 5,8 miljardin euron edestä.
Suurin osa kysynnästä tuli Euroopasta (92 prosenttia), etenkin Saksasta/Itävallasta (34 prosenttia) sekä Ranskasta (16 prosenttia). Pohjoismaista tuli 12 prosenttia.
Maksut Irlannille ja Portugalille tehdään 29. syyskuuta, EU kertoi.
Sikäli uutista voi pitää hyvänä, että ilmeisesti sijoittajilla on vielä halua ainakin ostaa hätärahaston liikkeellelaskemia velkakirjoja, joilla hätärahasto kerää rahaa lainatakseen sitä eteenpäin ongelmamaille. Tässähän sijoittajariskiä ei ole, eihän?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti