torstai 1. syyskuuta 2011

Sensuroimaton Wikileaks-vuoto voi vaarantaa henkiä

http://www.digitoday.fi/tietoturva/2011/08/30/sensuroimaton-wikileaks-vuoto-voi-vaarantaa-henkia/201112125/66
Vakavia tietovuotoja on mahtunut tälle vuodelle useita. Vuotosivusto WikiLeaksia koskeva kömmähdys vienee voiton, sillä se voi vaarantaa jopa ihmishenkiä. Asiasta kertoo Der Spiegel.

Tietovuotoihin erikoistunut WikiLeaks-verkkopalvelu joutui keskelle omaa vuotoskandaalia, kertoo saksalainen Der Spiegel. Palvelun aikaisemmin julkaisemat sadat tuhannet salaiset diplomaattisähkeet ovat nyt levinneet sensuroimattomassa muodossa.

WikiLeaks huolehti, että sähkeistä on poistettu lähteet ja tiedonantajat. Netissä levinnyt alkuperäinen versio sähkeistä sisältää kuitenkin henkilöiden nimet. Heidän henkensä saattaa olla vaarassa, Der Spiegel arvioi.

Sensuroimaton versio pääsi levitykseen ilmeisesti vahingossa. Taustalla on riita WikiLeaksin perustajan Julian Assangen ja palvelusta lähteneen Daniel Domscheit-Bergin välillä.

Domscheit-Berg perusti kilpailevan OpenLeaks-palvelun ja otti mukaansa sähkeet WikiLeaksin palvelimelta. Seassa oli Assangen piilottama ja salasanalla suojattu tiedosto, joka käsitti alkuperäiset sähkeet.

Assange, joka oli antanut salasanan ulkopuoliselle henkilölle, ei päässyt sähkeisiin enää käsiksi Domscheit-Bergin lähdön jälkeen. Domscheit-Berg kuitenkin palautti sähkeet vuoden 2010 lopussa. Tästä innostuneena WikiLeaksin kannattajat julkaisivat ne tietämättä, että mukana oli alkuperäinen sensuroimaton versio.

Der Spiegelin mukaan lopullinen vuoto tapahtui, kun salasanan Assangelta saanut henkilö julkisti sen viime keväänä. Hän ei tiennyt, että se johtaisi alkuperäisten sähkeiden paljastumiseen.

WikiLeaks kiistää lähteiden paljastumisen

WikiLeaks on korostanut Twitterissä, että vuoto ei tapahtunut palvelun sisällä, vaan liittyy "valtavirran mediakumppaniin ja pahantahtoiseen henkilöön". Lisäksi WikiLeaks pitää täysin väärinä väitteitä, että yksikään lähde olisi paljastunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti