maanantai 15. elokuuta 2011

YK: Sudanin sotarikokset selvitettävä

http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2011/08/yk_sudanin_sotarikokset_selvitettava_2792538.html
YK:n raportin mukaan Sudanin väkivaltaisuuksissa on kesäkuussa todennäköisesti syyllistytty sotarikoksiin ja rikoksiin ihmisyyttä vastaan. YK:n ihmisoikeusjärjestö vaatii raportissaan Etelä-Kordofanissa tehtyjen rikosten selvittämistä ja syyllisten saattamista vastuuseen teoistaan.
Raportin mukaan Sudanin turvallisuusjoukot syyllistyivät siviilien pommittamiseen ja kapinallisiksi epäiltyjen teloituksiin. Joukkojen väitetään käyttäneen myös kemiallisia aseita siviilejä vastaan.
Sekä Sudanin armeija että kapinalliset syyllistyivät raportin mukaan miinojen kylvämiseen Etelä-Kordofanin pääkaupunkiin Kadugliin.
Etelä-Kordofanissa käytiin rajuja yhteenottoja Sudanin armeijan ja kapinallisten välillä Etelä-Sudanin heinäkuun alkupuolella tapahtuneen itsenäistymisen alla.
Monet Etelä-Kordofanin asukkaat taistelivat itsenäistymistä edeltäneen sisällissodan aikana eteläsudanilaisten rinnalla pohjoissudanilaisia vastaan.
Etelä-Kordofan pysyi Etelä-Sudanin itsenäistyttyä Sudanin hallinnassa, mutta yhteenotot ovat jatkuneet alueella edelleen.
Viime viikolla Venäjä ja Kiina kaatoivat YK:n turvallisuusneuvostossa Yhdysvaltojen hankkeen, joka olisi tuominnut Sudanin hallinnon pommituksista ja muista sotatoimista alueella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti