maanantai 29. elokuuta 2011

Wallin: Suomen osallistuminen Libya-operaatioon arvioitava nopeasti

http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=61480:wallin-suomen-osallistuminen-libya-operaatioon-arvioitava-nopeasti&catid=1:politiikka&Itemid=30
Suomi on jo varautunut mahdolliseen EU:n kriisinhallintaoperaatioon Libyassa, mikäli YK tekee asiaa koskevan päätöksen.
Suomen puolustusministeri Stefan Wallin (r.) korostaa Verkkouutisille antamassaan lausunnossa, että mahdolliselle operaatiolle Libyassa tarvitaan myös maan uuden hallinnon tuki.
- Itse pidän tärkeänä sitä, että me arvioimme nyt nopealla aikataululla hallituksen piirissä mitä keinoja meillä olisi käyttää omasta, monipuolisesta kriisinhallintakeinovalikoimastamme, Wallin kertoo.
Suomi on Wallinin mukaan ollut jo alusta alkaen mukana suunnittelemassa EUFOR Libya -nimellä kulkevaa operaatiota Roomaan sijoitetussa operaatioesikunnassa. Operaatio ei kuitenkaan toteutunut.
Wallin uskoo, että Suomen osalta osallistuminen mahdolliseen Libya-operaatioon tapahtuisi yhdessä Pohjoismaiden kanssa, jotka ovat jo osallisina Naton johtamassa ilmaoperaatiossa.
- Libyassa on nyt selkeä tarve kansainväliselle tuelle.

Taisteluosastoista keskusteltiin
Puolustusministeri paljastaa, että EU:n taisteluosastojen käyttö oli Libyan kriisin alkuvaiheessa keväällä esillä yhtenä vaihtoehtona. Taisteluosastojen tarkoituksena on toimia Euroopan unionin nopean toiminnan joukkoina mahdollisissa kriisinhallintatehtävissä.
Suomi oli keväällä ja kesällä mukana Pohjoismaisen taisteluosaston päivystysvuorossa. Lähtökäskyä ei kuitenkaan saapunut, sillä YK ei esittänyt tukipyyntöä ja Suomen päivystysvuoro päättyi.
Taisteluosaston käyttäminen edellyttäisi kaikkien 27 jäsenmaan yksimielistä päätöstä, joten kynnys niiden lähettämiseen on suuri. Taistelujoukkoja ei ole käytetty tositoimissa vielä kertaakaan sitten järjestelmän luomisen.

Sotilastarkkailijoita Libyaan
- Nyt tilanne Libyassa on toinen, ja YK suunnittelee mahdollisen sotilastarkkailijaoperaation käynnistämistä, Wallin arvioi.
Sotilastarkkailijaoperaatio edellyttäisi ministerin mukaan myös suojausjoukkojen lähettämistä toimialueelle.
- Ei ole poissuljettua, että YK pyytäisi esimerkiksi operaation käynnistysvaiheessa tukea EU:lta.
Wallin muistuttaa myös, että EU:lla on käytössään valikoima siviilikriisinhallintatoimia YK:n tukemiseksi.
- Luonnollisesti myös keinot humanitaarisen avun sekä talouden ja demokratiakehityksen tukemiseksi ovat keskeisiä. Riippumatta toiminnan luonteesta, tulisi pohjalla olla libyalaisten omat tarpeet. Libyan tulevaisuudesta voivat päättää vain libyalaiset itse, Wallin linjaa.
Suomelta rauhanturvajoukkoja sekä Libyaan että Libanoniin?
http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=61481:suomelta-rauhanturvajoukkoja-sekae-libyaan-ettae-libanoniin&catid=2:kotimaa&Itemid=31
...
Rauhanturvaajat Etelä-Libanoniin?
Jo viime vuoden joulukuussa tasavallan presidentti linjasi yhdessä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kanssa, että Suomen osallistumista Libanonin YK-johtoiseen UNIFIL-operaatioon ryhdytään suunnittelemaan.
- On luonnollisesti aina tarkkaan harkittava missä panostuksellamme saavutetaan paras vaikuttavuus, Wallin pohtii.
...
Tavoitteena turvallisuusneuvosto
Osallistuminen on tärkeää, mikäli Suomi mielii päästä YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi vuosiksi 2013-2014. Wallin myöntää, että on mahdotonta mitata, kuinka paljon Suomen osallistuminen kriisinhallintatyöhön edistäisi jäsenyysaikeita.
 - Kyse on kokonaisharkinnasta, jossa meidän pitkäaikaisella ja monipuolisella kriisinhallintaosallistumisellamme varmasti on merkitystä, ministeri arvioi.
EUFOR Libya: EU prepares military ground operation in Libya, says Finland's Stubb (EUXTV, 12.04.2011)
http://www.youtube.com/watch?v=r24jO4QJheQ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti