sunnuntai 14. elokuuta 2011

Maailmanpankin johtaja: Pahempaa on luvassa

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/08/maailmanpankin_johtaja_pahempaa_on_luvassa_2788339.html
Maailmanpankin pääjohtaja Robert Zoellick ei anna kovin ruusuista ennustetta maailmantaloudelle. Zoellick uskoo, että edessä on uusi ja entistä vaarallisempi ajanjakso. Kehittyneimpien maiden happi alkaa loppua, hän arvioi.
Zoellickin mukaan maailmantalouden vauhdilla edennyt elpyminen vuonna 2008 alkaneesta kansainvälisestä finanssikriisistä on kääntynyt viime viikkojen aikana uuteen, aiempaa vaarallisempaan vaiheeseen.
- Olemme uuden ja erilaisen myrskyn alkuhetkillä. Siitä tulee erilainen kuin vuodesta 2008, Zoellick sanoi Weekend Australian -lehden haastattelussa.
Hän arvioi, että tällä kertaa ihmisillä oli aiempaan kriisiin verrattuna vähemmän velkaa, joten ahdingon sokkivaikutus oli lievempi. Ongelmana nyt on kuitenkin se, että valtioilla on vähemmän tilaa toimia.
- Kehittyneimmät maat ovat käyttäneet taloudellisen liikkumavaransa. Rahapolitiikka on suunnilleen niin löysää kuin voi olla, Zoellick kommentoi.
Vuodesta 2007 Maailmanpankin johdossa ollut Zoellick pitää euroalueen rakenteen koossa pitämistä maailmantalouden tärkeimpänä haasteena tällä hetkellä. EU:n tähän asti esittämät toimenpiteet ovat hänen mielestään olleet riittämättömiä.
- Vuodesta 2008 opimme sen, että mitä myöhemmin ryhtyy toimiin, sitä enemmän pitää tehdä.
Zoellick kyseenalaistaa, voivatko euroalueen velkakriisistä kärsivät maat ylipäätään koskaan selvitä ongelmistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti