torstai 21. heinäkuuta 2011

Valtava ohjus- ja aselasti katosi Italiasta

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/valtava-ohjus--ja-aselasti-katosi-italiasta/art-1288402881840.html
Yli 40000 aseen varasto neuvostoaikaisia ohjuksia, sinkoja ja rynnäkkökivääreitä hävisi varastosta.
30000 Kalashnikovia, 11000 sinkoa ja 400 ohjusta on kadonnut Sardinian rannikolla sijaitsevasta Italian armeijan asevarastosta. Kukaan ei tunnu tietävän minne ne menivät.

Valtava aselasti oli peräisin entisestä Neuvostoliitosta. Aseet oli lastattu vuonna 1994 Bosnian sota-alueelle pyrkineeseen alukseen, jonka matkan Britannian, Italian ja Ukrainan tiedustelupalvelut keskeyttivät.

Santo Stefanon tukikohtaan säilötyt aseet oli määrä tuhota jo aikoja sitten, mutta määräystä ei noudatettu resurssipulaan vedoten.

Aseet katosivat pari kuukautta sitten. Silvio Berlusconin hallitus on italialaislehti Corriere della Seran mukaan torjunut kaikki asiaan liittyvät tiedustelut.

Nyt epäillään, että aseet lastattiin toukokuun lopulla ensin lauttaan ja myöhemmin 700 hengen matkustaja-aluksen kyytiin kohti Civitavecchiaa.

Sardinialaiset tutkijat selvittävät nyt ovatko aseet, ”joilla voisi varustaa kokonaisen armeijan”, päätyneet esimerkiksi Libyaan tai Afganistaniin.

Vuonna 2001 laivatapauksen tutkinnan yhteydessä pidätettiin mafiayhteyksistä epäiltynä yksi Venäjän vaikutusvaltaisimmista oligarkeista, Alexander Zukov.

Pitkän oikeudenkäynnin päätteeksi mies jouduttiin kuitenkin vapauttamaan kumppaneineen, koska salakuljetuslaivan pysäytys ja takavarikointi oli tapahtunut kansainvälisillä vesillä eikä siihen ollut siten oikeutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti