maanantai 25. heinäkuuta 2011

Breivikin oikeudenkäynti pidettiin suljettujen ovien takana

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/paastetaanko-joukkomurhaaja-aaneen-oikeudessa/art-1288403492841.html
Norjassa perjantaina ainakin 93 ihmistä surmannut Anders Behring Breivik astuu tänään iltapäivällä Oslon käräjäoikeuden eteen, jossa poliisi esittää häntä vangittavaksi.
Oikeudenkäynnistä odotetaan massiivista mediatapahtumaa ja Breivik aikookin asianajajansa mukaan käyttää tilaisuutta hyväkseen ja julistaa oikeudessa motiivinsa järkyttäviin surmatekoihin.

Breivikin uhkaus esiintyä oikeuden edessä saattaakin johtaa siihen, että poliisi tulee vaatimaan oikeudenkäyntiä pidettäväksi suljettujen ovien takana.

Norjan lain mukaan rikoksesta epäillyn kuvaaminen on täysin kiellettyä sekä ennen että jälkeen oikeudenkäynnin. Kuvaamista ei sallita edes, kun syytettyä ollaan tuomassa oikeussaliin.

Poikkeus voidaan tehdä ainoastaan, jos syytetty itse ilmoittaa sallivansa kuvaamisen.

Vangitsemisoikeudenkäynnit suoritetaan vakiotapauksissa alkaen kello 13 Norjan aikaa, eli kello 14 Suomen aikaa. Oikeutta istutaan aivan autopommin räjähdyspaikan vieressä sijaitsevassa Oslon oikeustalossa salissa 250.

Kaikki oikeudenkäyntijärjestelyt olivat kuitenkin avoinna vielä myöhään sunnuntai-iltana, eikä mahdotonta ole, että oikeudenkäynti siirretään muualle turvallisuussyistä.
Norjan joukkosurmaaja salakuljetettiin oikeuteen
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011072514110737_ul.shtml
Oslossa vihaiset ihmiset olivat vastassa perjantain terroriteot tunnustanutta Anders Behring Breivikia, kun hänet tuotiin oikeuteen.

Joukkosurmaaja kuljetettiin käräjätalolle vaivihkaa takakautta.

Eräs silminnäkijä Karina Bergum-Israel kertoi oikeustalon ulkopuolella nähneensä poliisien kuljettaneen surmaajaa kuuden mustan siviilipoliisiauton ja poliisimoottoripyörän saattuessa Oslon keskustassa. Nuori nainen onnistui näkemään vilauksen miehestä pakettiauton tummennettujen ikkunalasien läpi.

Poliisi vahvisti Iltalehdelle maanantaina puoli kolmen aikaan iltapäivällä paikallista aikaa, että Breivik oli jo onnistuttu salakuljettamaan pois oikeustalolta. Iltalehden tietojen mukaan oikeustalon parkkihallista on suora ulospääsy rakennuksen alapuolella kulkevalle tielle.

Reutersin haastatteleman virkailijan mukaan oikeudenkäynti oli alkanut hieman ennen kello kahta iltapäivällä ja kestänyt noin neljäkymmentä minuuttia.

Noin kello 14 Suomen aikaa alkanut oikeudenkäynti käytiin suljetuin ovin, joten paikalle ei päästetty mediaa eikä yleisöä.

Syyttäjä on aiemmin ilmoittanut vaativansa, että Behring Breivik vangitaan tässä vaiheessa kahdeksaksi viikoksi.

Saliin ei päässyt käymään edes ennen oikeudenkäynnin alkua. Syytetty ei turvallisuus- ja tutkinnallisista syistä missään vaiheessa näyttäydy yleisölle eikä medialle.
Näin Breivik selitteli surmia oikeudessahttp://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011072514112621_ul.shtml
Tuomari Kim Heger kertoi maaanantaina vangitsemisoikeudenjälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa, että joukkomurhasta epäilty Anders Behring Breivik väittää olleensa yhteistyössä nimeämättömän järjestön kanssa. Hän sanoo olevansa järjestön jäsen.
Miehen mukaan terroristisoluja on "yhä kaksi". Aiemmin Breivik on väittänyt toimivansa yksin.
Syytetty myönsi oikeudelle tehneensä Oslon pommi-iskun ja Utöyan saaren joukkomurhan. Hän kuitenkin kiisti yhä rikosoikeudellisen vastuunsa, tuomari totesi.
- Sikäli mikäli oikeus ymmärsi asian oikein, hän katsoi olleensa pakotettu tekoonsa, jotta hän pelastaisi Norjan ja Länsi-Euroopan kulttuurimarxismilta ja muslimivallalta, Heger tiivisti.
Behring Breivik kiisti, että hänen tavoitteenaan olisi ollut tappaa mahdollisimman monta ihmistä Utöyan saarella. Sen sijaan tarkoitus oli haitata työväenpuolueen tulevia rekrytointeja. Hyökkäyksillä hän halusi välittää voimakkaan viestin yhteiskunnalle.

Norjan joukkomurhaaja vietiin pois oikeustalolta - hymyili panssaroidussa jeepissä
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/norjan-joukkomurhaaja-vietiin-pois-oikeustalolta---hymyili-panssaroidussa-jeepissa/art-1288403551488.html

http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/article13374652.ab

---

Miksi Suomen hallituksella kesti 11 tuntia kertoa hiljaisesta hetkestä?
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/miksi-suomen-hallituksella-kesti-11-tuntia-kertoa-hiljaisesta-hetkesta/art-1288403595195.html

---


Tuomioja: Suomen aselakia pitäisi tiukentaa
Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan myös Suomessa on varauduttava kaikenlaiseen väkivaltaan.
Äärioikeistolaisuus ei ole Tuomiojan mielestä pohjoismainen ilmiö. Norjan tragedia on poikkeuksellinen, sillä pohjolassa ei juuri ole ollut poliittiseksi määriteltyä väkivaltaa yksittäisiä tekoja lukuun ottamatta.
Tuomioja toivoo, että vastikään tiukennettua Suomen aselainsäädäntöä kiristettäisiin edelleen. Hänen mielestään viranomaisilla pitäisi myös olla paremmat mahdollisuudet tunnistaa epäillyn kaltaisia ihmisiä.
http://www.ts.fi/online/kotimaa/241857.html

Norjan tiukat aselait eivät estäneet verilöylyä http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/2011/07/1365140/norjan-tiukat-aselait-eivat-estaneet-veriloylya
Norjan aselainsäädäntö on maailman tiukimpia, mutta Utöyan verilöylyä sillä ei pystytty estämään. Norjan viranomaiset selvittävät nyt, miten joukkomurhan tunnustanut Anders Behring Breivik hankki aseensa ja ammuksensa.
Poliisi on kertonut, että kiinniotettaessa Behring Breivikillä oli hallussaan kaksi asetta ja "huomattava määrä" ammuksia. Manifestissaan Behring Breivik kirjoittaa, että hänellä on Glock-mallinen pistooli ja puoliautomaattinen Ruger Mini 14 -kivääri.
Hän kertoo ostaneensa aseisiin 300 luotia Yhdysvalloista sekä erityisen tuhoisia dumdum-luoteja norjalaiselta jälleenmyyjältä. Kehossa hajoavat dumdum-luodit on kielletty sodassa, mutta Norjassa niitä käytetään metsästyksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti