keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Portugalin luottoluokitusta laskettiin – tarvinnee uuden tukipaketin

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2011/07/06/portugalin-luottoluokitusta-laskettiin--tarvinnee-uuden-tukipaketin/20119470/12?ref=tf1
Luottoluokitusyhtiö Moody's laski Portugalin luottoluokitusta neljällä pykälällä roskalainaluokkaan. Moody'sin mukaan Portugali tarvitsee uuden tukipaketin selviytyäkseen.

Italian ja Berlusconin talousasiat sekasotkussa

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/07/italian_ja_berlusconin_talousasiat_sekasotkussa_2706726.html

Italian hallitus hyväksyi viime viikolla 43 miljardin euron säästöpaketin. Säästöjen yksityiskohtia ei ole vieläkään esitelty yleisölle. Italiassa herättää suuttumusta tieto säästöohjelmassa olevasta pykälästä, jonka avulla pääministeri Silvio Berlusconin mediayhtiö välttyisi vuosien ajan satojen miljoonien rikoskorvauksilta.
Italian budjettiin liittyvän säästöohjelman luonnoksia on liikkunut julkisuudessa, mutta ministerit eivät ole kommentoineet varsinaisia esityksiä millään tavalla. Myös maailmanlaajuiset rahamarkkinat odottavat tietoa Italian säästöpaketista, jonka on luvattu tasapainottavan maan horjuvan talouden vuoteen 2014 mennessä.
Valtiovarainministeri Giulio Tremonti oli eilen tiistaina aikeissa pitää lehdistötilaisuuden säästöpaketin tiimoilta, mutta tilaisuus peruutettiin "huonon sään" takia.
Peruutus saattaa liittyä samoihin aikoihin nousseeseen kohuun, joka johtui säästöohjelmaan kohdistuvasta arvostelusta. Ohjelmasta löytyi esitys, jonka perusteella yli 20 miljoonan euron suuruisia rikoskorvauksia ei tarvitse maksaa ennen kuin tapaukset on lopullisesti hyväksytty korkeimmassa oikeudessa. Tämänkaltaiset oikeusjutut vievät Italiassa vuosia.
Hallituksen arvostelijat muistuttavat, että Berlusconin omistamalle Fininvest-yhtiölle määrättiin viime vuonna 750 miljoonan korvausvelvollisuus, joka oli seurausta yhtiön saamasta lahjontatuomiosta. Fininvestin todettiin lahjoneen tuomarin saadakseen haltuunsa Mondadori-julkaisuyhtiön osake-enemmistön.
750 miljoonan sakko voisi olla kohtalokas Fininvestille, mutta yhtiö selviäisi vuosia, mikäli lakimuutos hyväksyttäisiin budjetin säästöohjelman kylkiäisenä.
Arvostelijoiden mukaan lainmuutoksella ei ole mitään tekemistä säästötavoitteen kanssa. Lakiasiantuntijat sanovat, että uudistus sen sijaan olisi tuhoisa maan oikeusjärjestelmälle, kertoo brittiläinen The Independent -lehti.
Säästöohjelma puhuttanee Italian parlamenttia muutenkin. Siitä saatujen tietojen mukaan leikkauksia olisi tulossa mm. terveysmenoihin ja alueiden saamiin tukiin.

Jos tämä velkaantuminen ei lopu, tulee vaikeuksia

http://www.taloussanomat.fi/raha/2011/07/06/jos-tama-velkaantuminen-ei-lopu-tulee-vaikeuksia/20119434/139
Suomalaisten asuntovelat ovat kasvaneet 120 prosenttia vuosina 2002–2010. Pankinjohtajat vakuuttavat, että suomalaiset eivät ole ylivelkaantuneita. Mutta he myöntävät, että vaikeuksia on luvassa, jos kehitys jatkuu. Nopean lisävelkaantumisen kausi on saatava päättymään, sanoo asiantuntija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti