perjantai 15. heinäkuuta 2011

Tutkija: Verkko on vallattava takaisin

http://www.digitoday.fi/yhteiskunta/2011/07/13/tutkija-verkko-on-vallattava-takaisin/20119817/66
Tavallisten verkonkäyttäjien on vallattava verkko takaisin yrityksiltä, sanoo verkkotutkija. Hän muistuttaa, että osa yrityksistä taipuu valtioiden sensuuritoiveisiin.
Internet on vallattava takaisin yrityksiltä, ehdottaa New America Foundationin internettutkija Rebecca MacKinnon New York Timesin mukaan.
– Verkon monarkit käyttäytyvät kuin heillä olisi ylimaallinen valta hallita, MacKinnon sanoo.
Hän nostaa esimerkiksi verkon vuotosivusto Wikileaksin. Palveluntarjoaja Amazon potkaisi vuotosivuston pois servereiltään Yhdysvaltojen painostuksesta. Lisäksi Paypal, Mastercard ja Visa lopettivat lahjoitusten ja maksujen välittämisen Wikileaksille.
MacKinnon uskoo, että verkon valtaaminen vaatii lainsäädännön sijaan pitkäjänteistä kansalaistoimintaa.
Hän muistuttaa, että valtiot kannustavat yrityksiä sääntelemään verkkoa. Osasyy Wikileaksin palveluiden sulkemiselle on Yhdysvaltain viranomaisten painostus.
Wikileaks käräytti Mastercardin ja Visan
Ilmiantosivusto Wikileaks ja sen palveluntarjoaja Datacell ovat lähettäneet yhteisen valituksensa Mastercardin ja Visan maksusulusta EU-komissioon. Ne vaativat luottokorttiyhtiöiltä kymmenien miljoonien eurojen vahingonkorvauksia.

Verkon vuotosivusto Wikileaks ja sen palveluntarjoaja Datacell syyttävät korttiyhtiöi Mastercardia ja Visaa hallitsevan markkina-aseman väärinkäytöstä.
http://www.digitoday.fi/yhteiskunta/2011/07/14/wikileaks-karaytti-mastercardin-ja-visan/20119882/66

Elisa vastustaa Pirate Bay -kieltoa
Internetoperaattori Elisa vastustaa musiikkituottajien kattojärjestön pyrkimystä estää Pirate Bay -sivuston käyttö Elisan asiakkailta. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK jätti yhdessä Musiikkituottajien kanssa toukokuussa käräjäoikeudelle hakemuksen, jotta se estäisi Elisan asiakkailta pääsyn piraattimateriaalia jakavaan Pirate Bayhin.
Käräjäoikeudelle jättämässään vastauksessa Elisa vaatii hakemuksen hylkäämistä. Elisan kehitysjohtaja Panu Lehti sanoo, että Elisa haluaa olla mukana estämässä laitonta verkkojakelua, mutta tuottajien vaatimus on sille kohtuuton.
- Se, että vaatimus koskee vain yhtä liittymäntarjoajaa on kohtuutonta. Toisekseen Pirate Bay -palveluun pääsyn estäminen on teknisesti erittäin hankalaa tai jopa mahdotonta. Kolmanneksi, liittymäntarjoajaa ei mielestämme tulisi asettaa viranomaisen asemaan, Lehti tiivistää yhtiön perustelut.
---

Brittitiedustelu menettää nörttejä Googlelle ja Microsoftille
Britannian signaalitiedusteluviranomainen (GCHQ) ilmoittaa tällä viikolla julkaistussa asiakirjassa, että se tarvitsee verkkonörttejä pysyäkseen internetin kehityksen kelkassa.
– Voin tarjota heille mahtavan tehtävän, GCHQ:n johtaja Iain Lobban kertoo parlamentin tiedustelu- ja turvallisuusvaliokunnan vuosiraportissa.
– He menevät Microsoftille, Googlelle tai Amazonille, tai mihin tahansa. En pysty kilpailemaan niiden tarjoamien palkkojen kanssa.
http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2011/07/14/brittitiedustelu-menettaa-nortteja-googlelle-ja-microsoftille/20119884/12?ref=tf1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti