sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Äärioikeisto suurennuslasin alle myös Suomessa

http://yle.fi/uutiset/teemat/Norjan_tragedia/2011/07/aarioikeisto_suurennuslasin_alle_myos_suomessa_2743918.html
Äärioikeiston toiminta aiotaan nyt ottaa erikoistarkkailuun myös Suomessa. Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mukaan erilaisten ääriliikkeiden suosio on trendimäistä toimintaa, joka jossain tuulta purjeisiinsa saatuaan saattaa kasvattaa suosiotaan muuallakin.
Paateron mukaan Norjan tapaus osoitti, että suomalaisten ei pidä olla sinisilmäisiä, vaikka konkreettista uhkaa ei tällä hetkellä ole.
- Suojelupoliisi tarkkailee jatkuvasti äärioikeiston liikkeitä, mutta mitään tarkkaa arviota mahdollisena uhkana pidettävistä henkilöistä ei ole, Paatero sanoo YLE Uutisten haastattelussa.
- Tänä päivänä ei poliisissa voi pitää mitään yllätyksenä, mutta (Norjan) tapahtumien laajuisia ja tällaista tuhoa aiheuttaneita tapahtumia ei tietenkään toivo missään tapahtuvan, Paatero kommentoi perjantaista verilöylyä.
Hommaforum täyttyi asiattomuuksista — suljettiin toistaiseksi
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/07/1364735/hommaforum-tayttyi-asiattomuuksista--suljettiin-toistaiseksi
Maahanmuuttokriittisen Hommaforum-nettisivun keskustelupalstan kommentointi on suljettu tänään.
– Sovittiin eilen, että pidetään tällainen hiljainen sunnuntai. Laitettiin ikään kuin kirjoitustauko, Homma ry:n puheenjohtaja Matias Turkkila kertoo STT:lle.
Hommaforumin etusivulla olevassa viestissä todetaan, että Oslon ja Utöyan saaren veriteot eivät ole puolusteltavissa.
– Hommaforumin perusajatus aivan alusta asti on ollut se, että poliittiset erimielisyydet on kyettävä ratkaisemaan avoimen keskustelun ja demokraattisen poliittisen vaikuttamisen keinoin. Ei milloinkaan väkivallalla, viestissä kirjoitetaan.
Norjan iskujen jälkeen keskustelu sivuilla on ollut erittäin vilkasta. Asiattomia viestejä kirjoitettiin valtavasti, mikä teetti moderaattoreille runsaasti töitä. Iltapäivään mennessä Norjan iskuja koskevaa viestiketjua oli luettu liki 40 000 kertaa.
Hommaforumin sivuille pääseminen on ajoittain hankalaa. Turkkilan mukaan se johtuu vilkkaasta liikenteestä.
– Siellä on joko paljon kävijöitä tai sitten ylikuormituksen aiheuttava palvelunestohyökkäys, Turkkila toteaa.
"Äärioikeiston toiminnalle loppu"
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/07/1364681/aarioikeiston-toiminnalle-loppu
Vasemmistopuolueiden nuoret vaativat, että viranomaisten pitää lopettaa äärioikeistolaisten ryhmien toiminta maassamme. Demarinuorten ja vasemmistonuorten yhteisessä kannanotossa sanotaan, että äärioikeistolaiset hyökkäykset ovat yleistyneet myös Suomessa.
Järjestöt ottavat esimerkeiksi viimevuotisen hyökkäyksen seksuaalivähemmistöjen Pride-kulkueeseen ja netissä leviävän vihapuheen.
Vasemmistonuorten puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan Suomessa sallitaan yhä hyökkäävämpiä puheenvuoroja maahanmuuttajia ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.




Scotland Yard selvittää Norjan veritekojen brittikytköksiä
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/scotland-yard-selvittaa-norjan-veritekojen-brittikytkoksia-/art-1288403494749.html
Britannian poliisi on ollut yhteydessä Norjan viranomaisiin selvittääkseen, onko Norjan perjantaiset veriteot tunnustaneella miehellä yhteyttä englantilaiseen äärioikeistolaiseen ryhmään. Scotland Yardin edustaja vahvisti asian Aftonbladet-lehdelle.
Scotland Yard ei suostunut vahvistamaan eikä kiistämään yhteyttä murhat tunnustaneen Anders Behring Breivikin ja englantilaisen äärioikeistolaisryhmittymän välillä.

Brittiläisen The Guardian -lehden mukaan Behring Breivik on ollut yhteydessä englantilaiseen äärioikeistolaiseen English Defence League -ryhmittymään (EDL).

Englantilaisjärjestö kiistää kotisivullaan norjalaismiehen olleen yhteydessä järjestöön.

–Kiistämme jyrkästi, että EDL:n ja hänen välillään on ollut virallista yhteydenpitoa, järjestön sivuilla lukee.

Behring Breivikia järjestön sivuilla luonnehditaan "murhanhimoiseksi eläimeksi".
---
Päivitys 26.7.2011
Anders Behring Breivik väittää manifestissaan, että Suomessa olisi tuhansia taisteluun valmiita äärioikeistolaisia.
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011072514107368_ul.shtml
Joukkosurmaaja arvioi kirjoitelmassaan myös eri Euroopan maiden "taisteluun valmiiden patrioottien" lukumäärään. Breivikin mukaan heitä on Suomessa 5 300.
Jää epäselväksi, mihin tietoon Breivikin arviot eri maiden äärioikeistolaisten lukumäärästä pohjaavat. Hän väittää niiden perustuvan "summittaisiin norjalaisiin arvioihin".
Breivik luettelee myös iskukohteita Euroopan maissa. Suomesta on mainittu ydinvoimaloita ja öljynjalostamoita.
Poliisijohtaja: Suomessa muutamia äärioikeistoryhmiä
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011072514110292_uu.shtml
Lardotin mukaan äärioikeiston toiminta on Suomessa kuitenkin pienimuotoista, ja kyse on muutaman ihmisen paikallisista ryhmistä.
- Emme tiedä varmuudella, mitkä ovat tämän norjalaisen tekijän motiivit. Hän itse mainitsee äärioikeistolaisuuden, mutta yhtä hyvin voi olla kyse yksittäisen häiriintyneen ihmisen henkirikoksista.
Kummassakin tapauksessa nettivalvonta on poliisin keskeisiä valvontakeinoja.
Supo: Suomen äärioikeisto on pieni
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Supo+Suomen+%C3%A4%C3%A4rioikeisto+on+pieni/1135268063831
"Suojelupoliisin arvion mukaan Suomessa ei ole sellaisia äärioikeistolaisia ryhmiä tai yksittäisiä henkilöitä, jotka saattaisivat ideologiansa pohjalta syyllistyä tämän luokan rikoksiin", sanoo viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara viitaten Norjan terrori-iskuun. 
...
Keväällä Supo arvioi HS:lle, että ainoa jossain määrin aktiivinen äärioikeistolainen liike on Suomen Vastarintaliikkeeksi (SVL) itseään kutsuva ryhmä.
Ryhmällä on aktiiveja useilla paikkakunnilla, mutta ydinjoukkoon kuuluu Supon arvion mukaan joitakin kymmeniä ihmisiä, lähinnä nuoria miehiä.
Ryhmästä uutisoitiin viimeksi huhtikuussa, kun Oulun torilla eduskuntavaalitilaisuudessa tapahtui välikohtaus Vastarintaliikkeen jäsenten ja kokoomuksen vaalivirkailijoiden välillä.
"Suomen Vastarintaliike on ollut seurannassa jo useita vuosia. Oulun tapausta lukuun ottamatta ryhmän toiminta on ollut vähäistä, lähinnä propagandaa internetissä sekä lentolehtisten ja julkisille paikoille liimattujen tarrojen levittämistä", Liinu Lehto-Seljavaara sanoo.
SVL määrittelee itsensä kansallissosialistiseksi ja sillä on yhteyksiä Ruotsiin ja Norjaan.
Sunnuntaina ryhmän nettisivuilla julkaistiin kirjoitus, jossa tehtiin pesäeroa Norjan iskusta epäiltyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti