torstai 28. heinäkuuta 2011

Suojelupoliisi: Yhteys Suomeen

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011072814121345_uu.shtml
Suomalaiset ovat olleet virtuaalimaailmassa tekemisissä Norjan massamurhaajan Anders Behring Breivikin kanssa, kertoo Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara Iltalehdelle.

- Netissä on oltu samoissa virtuaaliyhteisöissä. Yhteisöissä voi olla tekemisissä toisen kanssa tietämättä, kuka hän on.

- On mahdotonta sanoa nimimerkin taakse piiloutuvasta, voiko hän aiheuttaa todellista vaaraa.
Eli nytkö nimimerkin taakse kätkeytyvät ovat jo terroristeja? On selvää että tätä tapahtumaa tullaan käyttämään netin sensuuriin ja tiukempaan kontrolliin. Nimimerkkejä halutaan pois koska niiden takaa monet uskaltavat heittää jyrkempää kritiikkiä, teorioita ja poliittisia mielipiteitä kuin mitä omalla nimellään uskaltaisivat sanoa.

Erkki Tuomioja haluaa aseet pois suomalaiskodeista
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011072814121165_uu.shtml
Tuomioja: Toivon, että päästäisiin tilanteeseen, jossa aseita ei säilytettäisi kotona, vaan yleisissä valvotuissa tiloissa. Tietenkin se vaatii pitkää siirtymäkautta.
Erkki Tuomiojan isä Sakari oli ensimmäinen suomalainen Bilderberg-jäsen.

Lehdet: Kaikkiin EU-maiden räjähteisiin tulee jäljitettävä koodi
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011072814124905_ul.shtml

EU:n terrorismiasiantuntijat kokoontuvat Norjan iskun takiahttp://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011072814124630_ul.shtml
Euroopan unionin terrorismiasiantuntijat kokoontuvat tänään Brysselissä.
Kokouksessa pohditaan keinoja estää Norjan pommi-iskun ja joukkosurman kaltaiset turvallisuusuhat. Erityiskokouksen on kutsunut koolle EU:n puheenjohtajamaa Puola.
Norjan turvallisuusviranomaiset selvittävät EU-maille joukkosurmaajan yhteyksiä ja taustoja. Vaikka Norja ei kuulu EU:hun, se kuuluu vapaan liikkumisen Schengen-vyöhykkeeseen, jossa on 25 maata.
Terrorismiasiantuntijoiden kokoukselta ei odoteta päätöksiä.
Tutkija uskoo joukkosurmaajan kuvitelleen salaseuransa
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011072814124904_uu.shtml
Norjan joukkosurmaajan kirjoituksissaan kuvailema salaseura lienee kuviteltu, arvioi suomalaistutkija.
...

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija epäilee, että surmaajan kuvaama uusi ritarikunta on kuviteltu, vaikka oikeitakin temppeliherra-sääntökuntia on olemassa.
- Manifestin perusteella se tuntuu olevansa vahvasti hänen oman päänsä sisällä. On mahdollista, että hän on mielessään tulkinnut, että äärioikeisto edustaa temppeliritariperinnettä, joka on inspiroinut häntä kieroutuneella tavalla, tutkija Jussi Sohlberg sanoo.
Temppeliherrain perustaja kiistää yhteydet Breivikiin
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011072814126064_ul.shtml
Islamin vastaista blogia pitävä Paul Ray kertoo uutistoimisto AP:lle, että Breivikin manifestissään mainitsema temppeliherrain ritarikunta on olemassa. Ray myöntää myös olevansa yksi sen perustajista.
Hänen mukaansa kyseessä on löysä ryhmittymä, joka vastustaa islamin leviämistä. Ray ei kerro, kuinka paljon ryhmässä on jäseniä. Hänen mukaansa Breivik ei kuitenkaan ole yhteydessä ryhmään, eikä hän sanojensa mukaan tunne Breivikiä.
- Kyseessä on enemmänkin aate. Tämä ei ole mikään massiivinen ryhmä, vaan uskomus.
Breivik kuvailee manifestissään miestä, jota pitää mentorinaan ja esikuvanaan. Hän käyttää miehestä nimeä Richard the Lionhearted. Nimi viittaa Englannin kuninkaaseen Rikhard Leijonamieleen, joka johti ristiretkeä 1100-luvulla.
Ray puolestaan pitää islamin vastaista Lionheart-blogia, ja eräät äärioikeistolaiset pitävät häntä Breivikin esikuvana. Ray kuitenkin kiistää olevansa Breivikin mainitsema mentori. Lisäksi hän tuomitsee Breivikin teot.
- Haluan, että totuus tulee julki. Minulla ei ole mitään tekemistä tämän kanssa, hän sanoo. Ray on huolissaan siitä, että hänen järjestönsä on manifestin takia liitetty Breivikiin.
- Kaikki nämä jutut joista hän puhuu viittaavat meihin. On kuin hän olisi suunnitellut koko jutun ympärillemme, Ray kuvailee.
AP:n mukaan turvallisuusviranomaiset ovat alkaneet epäillä yhden mentorin olemassaoloa. Nimettömänä puhuneen viranomaisen mukaan Breivik viittaa tekstissään todennäköisemmin useampiin ihmisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti