keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Yhdysvallat vannoo eristävänsä Iranin

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011101214560866_ul.shtml
Yhdysvallat syyttää Irania laajasta terrorismisalaliitosta Washingtonissa. Valkoinen talo vannoo eristävänsä Iranin muusta maailmasta uusilla pakotteilla ja vastatoimilla.
- On elintärkeää, että yhdistämme maailman Iranin eristämisessä ja sen kanssa toimimisessa. Se on varmin tapa saada tuloksia, painotti varapresidentti Joe Biden keskiviikkona.
Valkoinen talo ei uhannut Irania vielä sotilaallisilla toimilla mutta varoitti, että jossain vaiheessa kyseeseen voivat tulla muutkin keinot kuin pakotteet.
Yhdysvaltain ulkoministerin Hillary Clintonin mukaan salaliitto todistaa sen, että Iran on maailman johtava terrorismin tukija. Hän ilmoitti lähettävänsä Iraniin "erittäin voimakkaan viestin".
Clintonin mukaan Yhdysvallat ottaa yhteyttä useiden maiden johtajiin sekä YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaihin tapauksen vuoksi.
Ainakin Britannia kertoi olevansa samaa mieltä Yhdysvaltain kanssa uusien pakotteiden tarpeesta.
Iran varoitti Yhdysvaltoja selkkauksesta
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2011/10/iran_varoitti_yhdysvaltoja_selkkauksesta_2944702.html
Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehi varoitti keskiviikkoja Yhdysvaltoja "yhteenotosta", joka voisi olla seurauksena väitetystä terrorihankkeesta. Salehi sanoi, että Iran ei etsi yhteenottoa mutta mikäli Yhdysvallat sellaista haluaa, siihen vastataan.
Iran on kiistänyt salajuonihankkeet kiivaasti.
- Emme etsi yhteenottoa, meidän politiikkamme on yhteistyö ja vuorovaikutus. Jos he (Yhdysvallat) haluavat pakottaa Iranin valtion yhteenottoon, seuraukset ovat paljon vakavammet heille, Salehi sanoi uutistoimisto Isnan mukaan.
Yhdysvaltain viranomaisten mukaan kaksi iranilaista oli syyllistynyt salahankkeeseen, joka oli "saanut alkunsa, rahoitettu ja ohjattu Iranista". Juoni pyrki Saudi-Arabian Yhdysvaltain-suurlähettilään murhaan.
Salehin mukaan Irania vastaan on esitetty viime vuosikymmeninä useita vastaavia mutta perättömiksi todettuja syytöksiä.
- Esimerkiksi Lockerbien tapaus: ensin he syyttivät Irania, mutta myöhemmin kävi selväksi, ettei niin ollut, Salehi muistutti.
---
Persianlahden maiden järjestö tuomitsi Iranin salamurhahankkeen
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011101214561168_ul.shtml
Persianlahden maiden yhteistyöjärjestö GCC tuomitsee jyrkästi Iranin aikeet salamurhata Saudi-Arabian Yhdysvaltain-suurlähettiläs.
Järjestön pääsihteerin mukaan tapaus vahingoittaa vakavasti Iranin suhteita järjestön jäsenmaihin.
- Vaadin Irania rakentamaan uudelleen välinsä GCC-maihin niin, että ne perustuvat rehellisyyteen, avoimuuteen ja yhteistyöhön, sanoi pääsihteeri Abdullatif al-Zayani keskiviikkona.
Hän kuvaili salamurhahanketta lain ja kansainvälisen oikeuden törkeäksi loukkaukseksi.
Salamurhahankkeen paljasti tiistaina Yhdysvallat. Iran on kuitenkin kiistänyt syytökset.
GCC:n jäseniä ovat Arabiemiraatit, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar ja Saudi-Arabia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti