keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Euroopan eliitin hätähuuto

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/10/12/euroopan-eliitin-hatahuuto/201114616/12
Suursijoittaja George Soros ja lähes sata muuta kansainvälistä talouden ja politiikan vaikuttajaa vaativat välittömiä toimia euroalueen velkakriisin ratkaisuksi. Yhteisessä kirjeessä luonnostellaan euroalueelle muun muassa omaa budjettiviranomaista, jolla olisi oikeus verottaa.
Allekirjoittajien mukaan kansalliset ratkaisut velkakriisiin johtavat Euroopan romahdukseen. He katsovat, että tämänhetkiset toimet tulevat liian myöhään, ovat riittämättömiä ja kiihdyttävät talouden globaalia kuohuntaa.
Avoimessa kirjeessä sanotaan, että euroalueen pitäisi saada oma budjettiviranomainen eli eräänlainen "valtiovarainministeriö", joka keräisi rahaa euromailta ja valvoisi, että jäsenmaat pitävät kiinni budjettikurista. Myös yhteistä sääntelyä, valvontaa ja talouskuria tulisi vahvistaa.
Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa Saksan entinen ulkoministeri Joschka Fischer, Saksan entinen valtiovarainministeri Hans Eichel, suomalainen rauhannobelisti, presidentti Martti Ahtisaari, professori Timothy Garton Ash Oxfordin yliopistosta sekä entinen EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Javier Solana.
He myös vetoavat eurooppalaisiin hallituksiin, että ne valtuuttavat Euroopan väliaikaisen rahoitusvakausvälineen ERVV:n ja Euroopan keskuspankin EKP:n tekemään yhteistyötä kriisin saamiseksi hallintaan.
Kirjeen mukaan instituutiot voisivat taata ja lopulta pääomittaa pankkijärjestelmän sekä antaa tarvitseville maille mahdollisuuden rahoittaa uudelleen velkansa sovituissa rajoissa käytännössä kustannuksitta laskemalla liikenteeseen valtion velkasitoumuksia, jotka voitaisiin rediskontata EKP:ssä.
Kirje on julkaistu tänään useissa eurooppalaisissa lehdissä muun muassa Helsingin Sanomissa, saksalaisessa Handelsblatt-lehdessä ja espanjalaisessa El Pais -lehdessä.
 = liittovaltiota pystyyn vain nopeasti...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti