tiistai 25. lokakuuta 2011

Merkel paljasti kriisipaketin sisällön: Veronmaksajaa viedään

http://www.talouselama.fi/uutiset/merkel+paljasti+kriisipaketin+sisallon+veronmaksajaa+viedaan/a710074
Saksan liittokansleri Angela Merkel on paljastanut liittopäivien puolue-edustajille sunnuntain huippukokouksessa kaavaillun uusimman kriisipaketin. Medialle sisällön kertoivat oppositiopuolueet vihreät ja demarit.
Merkel oli vahvistanut jo aiemmin liikkuneet tiedot siitä, että Kreikan velkataakkaa kevennetään leikkaamalla yksityisen sektorin tekemiä Kreikka-sijoituksia yli 50, mutta alle 60 prosenttia.
Euron väliaikaista hätärahastoa ERVV:tä muutetaan siten, että sen tulivoima kasvaa yli tuhanteen miljardiin euroon. Hätärahasto toimisi eräänlaisen kaskovakuutusyhtiön tavoin vakuuttamalla uusia valtiollisia luottoja. Tempulla on määrä suojata ennen muuta Italiaa, jottei Kreikan-tauti tarttuisi siihen.
Kolmantena kohtana ohjelmassa on pankkien pääomittaminen. Merkel oli maininnut, että pääomia vahvistetaan noin 100 miljardilla eurolla, mistä saksalaispankkien osuus olisi 5,5 miljardia.
Saksassa on edelleen epäselvää, mikä on väliaikaisen hätärahaston "vivuttamisen" vaikutus veronmaksajien riskeihin. On pelätty, että riskit kasvavat, jos vivutus sallitaan.
Epäluuloja hälventääkseen ja poliittista selkänojaansa turvatakseen Merkel on taipunut siihen, että Saksan liittopäivät äänestää jo keskiviikkona kriisipaketista.
Samana päivänä EU-johtajien on määrä kokooontua Brysseliin päättämään ratkaisusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti