tiistai 18. lokakuuta 2011

Guardian: Saksa ja Ranska sopivat 2 biljoonan euron hätärahastosta

http://www.talouselama.fi/uutiset/guardian+saksa+ja+ranska+sopivat+2+biljoonan+euron+hatarahastosta/a706490
Saksa ja Ranska ovat päässeet sopuun EU:n hätärahaston tulivoiman laajentamisesta 2 000 miljardiin euroon, kertoo brittiläinen Guardian-lehti.
Sopimus on osa "kokonaisvaltaista suunnitelmaa" ratkaista euron velkakriisi, sanovat Guardianin diplomaattilähteet.
Hätärahaston laajentaminen toteutetaan tavalla, josta huhuttiin jo aiemmin tiistaina, eli käytännössä käyttämällä hätärahastoa eräänlaisena vakuuttajana sijoittajille, jotka ostavat ongelmamaiden velkoja.
Lisäksi Saksa ja Ranska ovat sopineet, että Euroopan pankit pitäisi pääomittaa uudelleen niin, että niiden vakavaraisuussuhde nousee 9 prosenttiin. Pääomittaminen maksaa noin 100 miljardia euroa, mikä on tähänastisten veikkausten hintahaarukan alapäässä.
Saksan ja Ranskan pankit pystyvät hakemaan pääomaa yksityisiltä sijoittajilta, ei valtioilta tai hätärahastolta, Guardian kirjoittaa. Muissa ongelmamaissa joudutaan ehkä käymään veronmaksajien kukkaroilla.
Sopua Kreikan velkojen uudelleenjärjestelystä ei vielä ole löytynyt. Saksa hakee 50 prosentin leikkausta, mutta Ranska ei ole tähän suostunut, Guardian kirjoittaa.
Mitään mullistavan uutta tässä sovussa ei näytä olevan - jotain tämän suuntaista on spekuloitu jo viikkoja. On kuitenkin varovaisen hyvä merkki, jos Saksa ja Ranska ovat kulissien takana löytäneet yhteisen näkemyksen edes näistä asioista. Vielä on edessä tietenkin muidenkin EU-maiden vakuuttaminen ideoiden järkevyydestä.
Ja tässä on Zerohedge-verkkosivuston analyysi siitä, miksi hätärahaston vivuttaminen ehdotetulla tavalla on kuolleena syntynyt ajatus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti