perjantai 28. lokakuuta 2011

Satelliitteja joutui verkkohyökkääjien valtaan

http://www.digitoday.fi/tietoturva/2011/10/28/satelliitteja-joutui-verkkohyokkaajien-valtaan/201115717/66
Kaksi Yhdysvaltain hallituksen satelliittia joutui hetkeksi vääriin käsiin, vielä julkaisematon raportti kertoo Bloombergin mukaan.
Kybersodankäynti tai -terrorismi voi ylettää jo avaruuteen. Kaksi Yhdysvaltain hallituksen satelliittia joutui vuosina 2007 ja 2008 tunkeutujien valtaamaksi.
Tieto sisältyy Yhdysvaltain kongressin raporttiin, joka julkaistaan ensi kuussa. Uutistoimisto Bloomberg näki otteita raportin luonnoksesta.
Maata tarkkaileva tiedesatelliitti Landsat-7 joutui vähintään 12 minuutin ajaksi häirinnän kohteeksi. Häirintää oli lokakuussa 2007 ja heinäkuussa 2008. Toinen tiedesatelliitti Terra AM-1 koki vastaavaa kaksi minuuttia kesäkuussa 2008 ja yhdeksän minuuttia saman vuoden lokakuussa.
Raportin luonnos ei kerro, minkälaisesta häirinnästä oli kyse. Murtautujat saivat Terra AM-1 satelliitin täyteen hallintaansa lokakuussa 2008. Hyökkääjät eivät käyttäneet valtaansa.
– Tällainen häirintä tuo esiin useita potentiaalisia uhkia etenkin, jos se onnistuu sellaisia satelliitteja vastaan, joissa on arkaluonteisempia toimintoja. Pääsy satelliitin ohjaimiin voisi mahdollistaa hyökkääjälle satelliitin vahingoittamisen tai tuhoamisen. Hyökkääjä voisi myös estää, heikentää, väärentää tai muuten manipuloida satelliitin lähetystä, raportissa sanotaan Bloombergin mukaan.
Joissain piireissä on esimerkiksi pelätty, että kyberterroristit tunkeutuvat satelliitteihin, joita Yhdysvallat käyttää ohjusten laukaisujen havaitsemiseen.
Kiinaan päin katsotaan
Raportin on laatinut kongressin komissio nimeltä U.S.-China Economic and Security Review Commission. Se ei suoraan syytä Kiinaa satelliittien valtaamisesta, mutta huomauttaa tekojen olevan linjassa Kiinan armeijan suunnitelmien kanssa.
Hyökkäykset tehtiin Norjassa olevan maa-aseman kautta. Asema on kytketty internetiin, joten hyökkääjien ei välttämättä tarvinnut olla paikan päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti