sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Trichet: EU:hun tarvitaan tiukemmat budjettisäännöt

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/10/16/trichet-euhun-tarvitaan-tiukemmat-budjettisaannot/201114862/12
Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Jean-Claude Trichet haluaa Euroopan unionin perussopimukseen tiukemmat säännöt budjettikurista. Pankkiiri uskoo, että unionissa on jo otettu opiksi siitä, millaisia seurauksia on leväperäisellä hallinnolla.
Ranskalaisen tv-kanavan tänään sunnuntaina haastattelema Trichet haluaisi muuttaa unionin sopimuksia siten, että yhden jäsenmaan ei olisi mahdollista horjuttaa koko aluetta budjettikurista lipsumalla.Trichet uskoo, että tulevaisuudessa olemassa oleviakin sääntöjä noudatetaan kuuliaisemmin nykytilanteen oppien valossa.
Keskuspankkiiri hoputti Euroopan päättäjiä ottamaan tarmokkaita askelia euroaluetta riepottelevan kriisin ratkaisemiseksi.
– Mielestäni nyt on tärkeää ottaa uskottava suunta kolmella mainitsemallani sektorilla: eurooppalaisten valtioiden suvereenien allekirjoitusten suojelu, pankkien ja rahoituslaitosten turvaaminen, jotta ne pystyvät hoitamaan tehtäväänsä, ja Kreikka-ongelman ratkaisu.
Trichet vakuutteli euron olevan edelleen "erittäin uskottava" valuutta. Hänen mukaansa euroalue ei ole uhattuna.
EKP arvioi euroalueen talouden todennäköisesti kasvaneen tänä vuonna jokaisella kuluneella kolmella vuosineljänneksellä.
Viimeisestä neljänneksestä arviota kysyttäessä Trichet vastasi asian jäävän nähtäväksi.
Finanssikriisi on ranskalaisen mielestä osoittanut tarpeen voimakkaammalle globaalille hallinnolle. Tämä oli keskuspankkiirin mielestä yksi viesteistä, joita eilen ympäri maailmaa järjestetyistä nykyistä rahajärjestelmää kritisoivista mielenosoituksista välittyi.
Trichet'n kahdeksanvuotinen toimikausi EKP:n johdossa päättyy tämän kuun lopussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti