keskiviikko 19. lokakuuta 2011

"Puolet maailmankaupasta kulkee veroparatiisien kautta"

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/10/quotpuolet_maailmankaupasta_kulkee_veroparatiisien_kauttaquot_2958197.html
Puolet kaikesta maailmankaupasta kulkee veroparatiisien kautta. Näin väittää Suomessa uutta kirjaansa markkinoiva britannialainen taloustoimittaja Nicholas Shaxson. Veroparatiiseja tutkinut Shaxson sanoo, että poliitikot ovat edelleen voimattomia kansainvälisen veronkierron edessä.
Toimittaja Nicholas Shaxson törmäsi veroparatiisien käyttöön selvittäessään öljykaupan rahavirtoja Länsi-Afrikassa 90-luvulla. Tuolloin käynnistyi selvitystyö ja viimein tänä vuonna julkaistiin kirja, jonka piirtämä kuva veroparatiiseista on hätkähdyttävä.
Useimmat ihmiset pitävät veroparatiiseja pieninä saarina, joilla eksoottisen mafiosot ja huumekauppiaat seikkailevat James Bond-tyyliin, mutta itse asiassa veroparatiisien käyttö on kansainvälisen talousjärjestelmän ydintä, Nicholas Shaxson sanoo.
Hän arvioi kirjassaan, että pelkästään henkilökohtaista omaisuutta on piilotettu verotussyistä noin 10 biljoonan, eli kymmenen tuhannen miljardin dollarin arvosta.
Maailman suurimmat veroparatiisit eivät löydy Britannian tai Gibraltarin pikkusaarilta, vaan Yhdysvalloista, Britanniasta ja muista suurista talousmahdeista, Shaxson sanoo. Lontoon Cityn maine talouskeskuksena syntyi 50-luvulta lähtien amerikkalassijoituksille tarjottuihin veroetuihin ja Delawaren osavaltio Yhdysvalloissa houkuttelee sijoituksia maailman tiukimpiin kuuluvalla pankkisalaisuudella.
Shaxsonin mukaan lainsäätäjien ponnistukset veronkiertoa vastaan ovat jääneet vaatimattomiksi. Sveitsi pitää suurta ääntä tekemistään parannuksista, mutta tosia-asiassa pankkisalaisuus on ennallaan, Shaxson sanoo.
Satoja miljoonia ohi verotuksen MUSTA AUKKO
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011101814586381_uu.shtml

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti