maanantai 17. lokakuuta 2011

Stuk tiukentaa ydinvoimaloiden turvavaatimuksia - myös iskuihin varauduttava

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2011/10/stuk_tiukentaa_ydinvoimaloiden_turvavaatimuksia_-_myos_iskuihin_varauduttava_2956074.html
Säteilyturvakeskus aikoo kiristää ydinvoimaloiden turvajärjestelyjä koskevia vaatimuksia. Uusissa vaatimuksissa keskitytään torjumaan tahallisten iskujen uhkaa. Stuk ei paljasta pian valmistuvan asiakirjan yksityiskohtia, mutta siinä varauduttaneen muun muassa terrori-iskuihin ja tietoverkkohyökkäyksiin.
Fukushiman ydinturman jälkeen EU-alueella on syynätty ydinvoimaloiden varautumista luonnonmullistuksiin. Niin sanotuista stressitesteistä jätettiin kokonaan pois varautuminen ihmisen aiheuttamiin uhkiin, kuten terrorismiin.
Säteilyturvakeskus on kuitenkin valmistellut kaikessa hiljaisuudessa jo kahden vuoden ajan asiakirjaa, joka kiristää Suomen voimaloiden turvavaatimuksia tahallisten iskujen varalta.
- Sillä halutaan varautua erilaisiin lainvastaisiin tekoihin. Uhkat jaetaan vakavuudeltaan erilaisiin luokkiin. Yksityiskohtia asiakirjasta en voi paljastaa, sanoo ydinvoimaloiden turvajärjestelyistä Stukissa vastaava johtaja Lasse Reiman.

Uusia uhkia mukana

Kiristyvät ohjeet koskevat erityisesti rakenteilla olevaa Teollisuuden Voiman (TVO) Olkiluoto 3:a, suunnitteilla olevaa Olkiluoto 4:ää sekä Fennovoiman Pyhäjoen voimalahanketta. Vaatimuksia kuitenkin sovelletaan myös TVO:n kahteen vanhaan yksikköön Olkiluodossa ja Fortumin yksiköihin Loviisassa.
Lähes kokonaan salaisessa asiakirjassa vaaditaan ilmeisesti varautumista terrori-iskuihin sekä tietoverkkohyökkäyksiä vastaan. Tietoturvauhkat nousevat entistä tärkeämmäksi kun Suomen ydinvoimalat muuttuvat lähitulevaisuudessa digitaalisesti käytettäviksi.
Ydinvoimaloiden varautumisesta erilaisiin ihmisen aiheuttamiin uhkiin on aiemminkin ollut ohjeita. Uutta on nyt se, että kaikille voimalaitoksille tulee samat vaatimukset.
Asiakirjassa esitetään tiettävästi lukuisa joukko erilaisia uhkia ja se, miten voimaloiden tulee näistä tilanteista selvitä. Lisäksi eri turvallisuustason uhkille määritetään säteilyn määrä, joka saa korkeintaan päästä laitoksen ulkopuolelle poikkeustilanteessa ja sen torjunnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti