lauantai 29. lokakuuta 2011

Nordea: Myös suomalaisten lainaraha kallistuu

http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2011/10/nordea_myos_suomalaisten_lainaraha_kallistuu_2986063.html
EU-huippukokouksessa päätetyt pankkien uudet pääomavaatimukset heijastuvat myös Suomeen. Nordea arvioi, että luotonanto muuttuu entistä varovaisemmaksi ja lainaraha kallistuu. Pohjoismaiden suurimman pankin varatoimitusjohtaja Ari Kaperi ennustaa myös, että eurooppalainen pankkikenttä näyttää vuoden päästä erilaiselta kuin nyt.
Suomi on yksi niistä harvoista Euroopan maista, jonka pankit selvisivät puhtain paperein uusista pääomavaatimuksista. Silti huippukokouksen päätökset heijastuvat pian myös suomalaisille pankkitiskeille.
- On selvää, että pankkien pääomavaatimukset ja muut vaatimukset aiheuttavat sen, että pankit suhtautuvat luotonantoon entistä tarkemmin, eli mihin tarkoitukseen, kenelle asiakkaille luottoja myönnetään. Kieltämättä on myös paineita luoton hintojen nostamiseen, arvioi Nordean Suomen toimintojen nokkamies Ari Kaperi.
Tiettyjen europankkien on laskettu tarvitsevan reilut sata miljardia euroa uutta pääomaa, jotta toiminta olisi vakaalla pohjalla. Näitä pankkeja on etenkin Etelä-Euroopan maissa. Mutta lisäpääomia kysellään nyt myös länsinaapurin Swedbankilta ja Handelsbankenilta sekä esimerkiksi Norjan suurimmalta pankilta DnB Norilta.
Pankit tiukkojen valintojen edessä
Ensilähtöön uutta pääomaa olisi haettava omistajilta ja markkinoilta, eikä veronmaksajien lompakosta. Ari Kaperi uskoo, että tämä myös onnistuu monilta.
- Tämä lisäpääoman tarve, mikä nyt ilmoitettiin on ehkä jopa pienempi kuin ennakkoon oletettiin. Nyt kun on seurannut näiden pankkien ensikommentteja näyttäisi siltä, että yksityispuolelta näitä ratkaisuja löytyy - ehkä lukuunottamatta näitä kriisimaita ja niiden pankkeja. Pankit tulevat todennäköisesti miettimään osinkojensa määrää, myyvät osia toiminnoistaan, jotkut pankit saattavat pienentää myös luotonantoaan. Näillä keinoilla se ehkä onnistuu.
Kaperin mukaan pankkien välinen luottamus on EU-päätösten jälkeen ehtinyt vahvistua vasta vähän. Pankkien tilanne sääntelyn ristipaineissa on hänen mukaansa vähintäänkin haastava ja pelimerkkejä joudutaan jakamaan uusiksi.
- Luulen, että pankkikenttä jakautuu heikompiin ja vahvempiin ja niillä heikommilla on vakava paikka. Veikkaan että eurooppalainen pankkikenttä ei ole vuoden kuluttua samanlainen kuin tällä hetkellä, miettii Kaperi
"Eläkeikää ja eläkemaksuja on pakko nostaa"
http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/10/28/elakeikaa-ja-elakemaksuja-on-pakko-nostaa/201115653/12

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti