sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Kreikkalaisjohtaja uhmakkaana: Jos EU:n rahahana sulkeutuu, emme maksa velkojamme

http://www.talouselama.fi/uutiset/kreikkalaisjohtaja+uhmakkaana+jos+eun+rahahana+sulkeutuu+emme+maksa+velkojamme/a2100564
Kreikan vasemmistopuolue Syrizan johtaja Alexis Tsipras totesi Wall Street Journalin haastattelussa uhmakkaasti, että jos Eurooppa lopettaa Kreikan tukemisen, maa ei maksa velkojaan takaisin.
Tsipras ei näe EU:n rahahanojen sulkeutumista kovin todennäköisenä, mutta jos niin tapahtuu  Kreikka aikoo reagoida.
”Meidän ensisijainen valinta on vakuuttaa Eurooppa, että Kreikan tukemisen jatkaminen on heidän etunsa. Jos he kuitenkin päättävät lopettaa meidän tukemisen, niin meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin lopettaa velkojemme maksaminen”, Tsipras sanoi WSJ:lle.
Tsipras on vaalien jälkeen todennut useaan otteeseen, että Kreikka ei aio noudattaa sovittuja säästötoimia vaan tukipakettien ehdoista täytyy neuvotella uudestaan. Euroopan johtajat ovat selvästi todenneet, ettei Kreikka tule saamaan tukipaketin seuraavia maksueriä jos maa ei noudata sovittuja ehtoja ja säästötoimia.
Jos Kreikka ei saa seuraavaa maksuerää tukipaketista, maalla ei ole varaa ylläpitää kouluja ja sairaaloja.
Tsipras kuitenkin sanoi, että tarvittaessa Kreikka pärjää itsekseen, sillä jättämällä velat maksamatta maalla on varaa maksaa työntekijöiden palkat ja eläkkeet.
Vasemmistojohtajan mukaan Kreikassa on edessä vaikeat ajat tekivät johtajat mitä tahansa. Tsipras kuitenkin uskoo Euroopan olevan myös vaikeuksissa, sillä hän uskoo euron kaatuvan jos Kreikan tuki lopetetaan.
Kaikesta huolimatta, Tsipras haluaa Kreikan pysyvän eurossa.
Kts. myös:
http://www.talouselama.fi/uutiset/kreikkaa+uhkaa+euroeron+jalkeen+taydellinen+anarkia/a2100567
http://www.chrismartenson.com/blog/alasdair-macleod-all-roads-europe-lead-gold/75724 
http://yksikolmeseiska.blogspot.com/2012/05/kreikan-varapaaministeri-joudumme.html
Kreikka on saamassa helpotuksia lainaehtoisinsa. Business Insider kertoo, että Euroopan keskuspankki, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja EU suostuvat madaltamaan lainaehtoja, jos Kreikka muodostaa euromyönteisen hallituksen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti