torstai 24. toukokuuta 2012

EU torjui Ranskan GMO-kiellon

http://www.hs.fi/talous/EU+torjui+Ranskan+GMO-kiellon/a1305570978553
Ranskan kädenvääntö oikeudesta kieltää geenimuunneltujen viljelylajikkeiden viljely jatkuu.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA totesi lausunnossaan tällä viikolla, ettei Ranskan viljelykiellolla ole perusteita.
"Lain näkökulmasta tarkasteltuna komissio voi muodollisesti pyytää Ranskaa purkamaan kiellon, mutta tällä hetkellä seuraamme, miten Ranska reagoi EFSA:n päätökseen", sanoi terveys- ja kuluttaja-asioista vastaavan komissaarin John Dallin edustaja torstaina Reutersin mukaan.
EU-lainsäädäntö antaa valtioille mahdollisuuden kieltää muuntogeeninen viljely omalla alueellaan, kun pystytään osoittamaan uusia tutkimustuloksia viljelyn haitallisista vaikutuksista joko terveydelle tai ympäristölle.
Osa EU-maista, myös Ranska, on jo aiemmin kieltänyt viljelemisen alueellaan. Euroopan unionin tuomioistuin määräsi kuitenkin marraskuussa Ranskan purkamaan kiellon unionin lainsäädännön vastaisena. Ranska halusi jatkaa kieltoaan. Ranskassa ja EU:ssa tällä hetkellä ainoa geenimuunneltu viljelylajike on Monsanto-yhtiön MON810-maissi.
EU-maat ovat jo pitkään koettaneet päästä sopuun siitä, millä ehdoin viljelyn voi jatkossa kieltää. Useat EU-maat, myös Suomi, ovat olleet halukkaita helpottamaan viljelyn kieltämistä. Viimeksi neuvottelut asiasta kaatuivat maaliskuussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti