lauantai 5. toukokuuta 2012

Kräkkerit varastivat 50 000 suomalaisen lääkärin salasanat

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/122235-krakkerit-varastivat-50-000-suomalaisen-laakarin-salasanat
Todennäköisesti jopa 50 000 suomalaisen lääkärin, hammaslääkärin, eläinlääkärin ja apteekkareiden sähköpostien käyttäjätunnukset ja salasanat on varastettu.
Lääkäriliiton ylläpitämän Fimnetin palvelimelle tehtiin tällä viikolla tietomurto, jonka tekijä pääsi käsiksi Fimnetin salaisiin tietoihin.
Tietomurron vahvistaa Uudelle Suomelle lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.
- Murto havaittiin rutiinitarkastuksen yhteydessä torstaina. Itse murto tapahtui vappupäivänä, Halila sanoo.
- Meillä ei ole näyttöä, että väärinkäytöksiä olisi tapahtunut.
Fimnetin sähköpostit eivät ole Lääkäriliiton mukaan lääkäreiden työsähköposteja, vaan lääkäreiden henkilökohtaisia sähköposteja. Kaikki Fimnetin ylläpitämät sähköpostitilit on suljettu. Lisäksi alhaalla ovat ainakin Lääkäriliiton, Hammaslääkäriliiton ja Lääkärilehden verkkosivut.
 Halilan mukaan sulku kestää ainakin viikonlopun yli, mutta saattaa jatkua kauemminkin.
- Potilastietojen vuotamisesta verkkoon ei ole riskiä. Nämä sähköpostit ovat lääkäreiden privaatteja tilejä, Halila vakuuttaa.
- Myöskään lääkäreiden työsähköposteilla esimerkiksi sairaanhoitopiireissä ei suositella lähettämään arkaluontoisia potilastietoja. Sähköposti on yhtä julkinen kuin postikortti, Halila vertaa.
Mahdollisesti paljastuneiden sähköpostien joukossa ei ole sairaanhoitopiirien työsähköposteja.
Lääkäriliitosta kerrotaan, että murron tekijää ei toistaiseksi tiedetä. Murto on voinut tulla ulkomailta.
- Helposti ulkopuolinen ajattelee, että Lääkäriliiton palvelimella olisi kiinnostavia tietoja. Näin ei kuitenkaan ole, Hannu Halila rauhoittelee.
Fimnet ilmoittaa murrosta lääkäreille ja vaihtaa automaattisesti varastetut salasanat. Työ valmistunee ensi viikon alussa. Lääkäriliitto ja Fimnet ovat sulkeneet toistaiseksi lääkäreiden sähköpostipalvelut sekä Lääkäriliiton verkkosivut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti