tiistai 15. toukokuuta 2012

"Euroopan keskuspankki on yhtä vivutettu kuin Lehman"

http://www.talouselama.fi/uutiset/euroopan+keskuspankki+on+yhta+vivutettu+kuin+lehman/a2099808
Euroopan keskuspankki alkaa näyttää kaikkien riskipankkien äidiltä.
Näin sanoo taloustutkija Satyajit Das CNBC-uutiskanavan mukaan. Hänen arvionsa mukaan EKP:n velat suhteessa sen omaan pääomaan ovat niin valtavia, että keskuspankki alkaa näyttää yhdeltä niistä ongelmapankeista, joita se yrittää pelastaa.
Sen jälkeen kun EKP järjesti vuodenvaiheessa eurooppalaispankeille 1000 miljardin euron edestä kolmivuotsiai lainoja, keskuspankkin velkavipu alkaa olla samaa tasoa kuin Bear Stearns - ja Lehman Brothers -kriisipankeissa ennen niiden tuhoutumista.
Das sanoo, että EKP:n tase on kasvanut kolmeen biljoonaan euroon, mikä on noin 30 prosenttia enemmän kuin marraskuussa, jolloin Mario Draghi nousi keskuspankin johtoon.
Omaa pääomaa keskuspankilla on noin 10 miljardia sekä euroalueen keskuspankkien pääoma, noin 80 miljardia euroa. Näin keskuspankin velat suhteessa omaan pääomaan ovat noin 38-kertaisia. Tämä on erittäin korkea riskitaso.
Keskuspankilta saadut lainat ovat mahdollistaneet sen, että pankit ovat voineet tehdä helppoja pikavoittoja. Se ei kuitenkaan ole millään tavalla auttanut ratkaisemaan Euroopan perustavanlaatuisia ongelmia, Das sanoo.
"Tämä on hallitusten sponsoroima pyramidihuijaus, missä heikot pankit tukevat heikkoja valtioita, jotka puolestaan tukevat pankkeja - tämä on kuin kaksi hukkuvaa ihmistä takertuisi toisiinsa saadakseen tukea."
Das uskoo, että ongelmien ratkaisemiseksi muidenkin euromaiden pitää "tehdä Kreikat" ja järjestellä velkansa uudestaan. Tämä tarkoittaisi velkojen leikkausta.
Kts. myös: http://yksikolmeseiska.blogspot.com/2012/05/tama-pyramidipolitiikka-vaatii.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti