maanantai 21. toukokuuta 2012

Euroopan seuraava heikko lenkki alkaa murtua

http://www.talouselama.fi/uutiset/euroopan+seuraava+heikko+lenkki+alkaa+murtua/a2100611
Juuri kun luulit, että Euroopassa ei voi enää paljastua uusia heikkoja lenkkejä... Euroopassa paljastuu uusia heikkoja lenkkejä.
The Telegraph -lehti kirjoittaa, että investointipankkiirien uusin huoli on, että monet eurooppalaiset valtion tukemat lainoittajat saattavat joutua turvautumaan pian veronmaksajien apuun. Pankkiirit ovat huolissaan siitä, että yksityiset rahoituskanavat ovat kuivumassa monilta veronmaksajien takaamilta lainoittajilta.
Uusi esimerkki tästä nähtiin viime viikolla Ranskassa, kun luottoluokittaja Moody's laski asuntoluotottaja Caisse Centrale du Credit Immobilierin (3CIF) luokitusta. 3CIF on välikäsien kautta valtion omistuksessa, ja viime kädessä Ranskan valtio saattaa tulla sen apuun, jos luotottaja joutuu ongelmiin. Moody's varoitti, että 3CIF saattaa olla täysin riippuvainen veronmaksajien tuesta kuukausien sisällä.
3CIF:n tapaus voi pankkiirien huolien mukaan toimia ennakkotapauksena: ympäri Eurooppaa on sen kaltaisia "kvasi-valtionyhtiöitä", jotka toimivat yksityisten yritysten tavoin mutta jotka ovat valtioiden takaamia ja siten viime kädessä ongelmien pahentuessa voivat ajautua veronmaksajien syliin.
Ranskassa tällaisia instituutioita on paljon: ne muun muassa järjestävät asuntolainoja sekä rakentavat infrastruktuuria. Myös Italiassa tällaiset järjestelyt ovat yleisiä. Niiden kautta valtiot ovat rahoittaneet julkisia projekteja ilman että ne ovat lisänneet maiden velkaantumista. (Myös Suomessa on viritelty samankaltaista hanketta, Infra Oy:tä.)
Yhdysvalloissa asuntoluotottajat Fannie Mae ja Freddie Mac olivat samassa asemassa, ja kun ne joutuivat pulaan, siitä tuli veronmaksajille valtava lasku.
On vielä epäselvää, kuinka laajasta ongelmasta on kyse ja kuinka monta 3CIF:n kaltaista instituutiota Euroopassa on ongelmissa. Yleensä nämä ongelmat eivät tule yksin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti