tiistai 5. kesäkuuta 2012

Venäjän asevoimien päällikkö: Suomen Nato-jäsenyys olisi uhka

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2012060515671775_ul.shtml
Venäjän asevoimien päällikön Nikolai Makarovin mielestä Suomen Nato-jäsenyys olisi uhka Venäjän turvallisuudelle.
- Suomen osallistuminen Naton sotaharjoituksiin todistaa sen, että Suomi on vähitellen liittymässä Nato-toiminnan piiriin.
Tietyissä olosuhteissa tämä voi aiheuttaa jopa sotilaallisen vaaran Venäjän turvallisuudelle, armeijankenraali Makarov sanoi esitelmässään Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa Helsingin yliopistossa tiistaina.
Makarov toivoi, että Suomi lisäisi mieluummin yhteistyötä Venäjän kanssa. Puolustusministeri Stefan Wallin (r) kommentoi Ylelle, että Suomi tekee ratkaisunsa Nato-jäsenyydestä itsenäisesti. Wallinin mukaan Suomessa saa vapaasti esittää kantojaan, sillä tämä on vapaa maa. Suomi arvioi suhdettaan Natoon kuitenkin omien intressiensä pohjalta.
Makarov kritisoi myös Suomen puolustusvoimien harjoituksia Venäjän rajan läheisyydessä. Makarovin mukaan Suomi ei harjoittele Venäjän rajan tuntumassa ainoastaan puolustamista.
- Herää kysymys, ketä vastaan valmistaudutaan taistelemaan, Makarov sanoi.

"Politiikkamme tähtää rauhaan"
Makarov otti esitelmässään kantaa myös sotilaalliseen toimintaan arktisella alueella. Makarovin mukaan Venäjä vastustaa sotilaallisen toiminnan lisäämistä alueella.
Kenraali kritisoi Nato-maiden ja etenkin Yhdysvaltojen säännöllisiä sotaharjoituksia arktisella alueella, jossa on valtavasti kaasua ja öljyä. Makarovin mukaan kärjistyvä kilpailu luonnonvaroista on uhka suotuisalle sotilaspoliittiselle tilanteelle.
- Venäjän federaatio on selvästi pohjoisen sotilaallista toimintaa vastaan. Mielestämme huomattava sotilaallinen toiminta alueella on nykyoloissa aivan tarpeetonta ja olemassa olevat kiistakysymykset on ratkaistava kansainvälisten normien pohjalta, Makarov sanoi.
Makarov sanoi myös, että Venäjä ei aio perustaa erityistä arktista prikaatia, vaikka näin on väitetty.
- Politiikkaamme alueella tähtää arktiksen säilyttämiseen ja rauhaan, Makarov totesi.
Kts. myös:
http://yksikolmeseiska.blogspot.fi/2012/06/usan-laivastoa-keskitetaan.html
http://yksikolmeseiska.blogspot.fi/2012/05/medvedev-infringing-national.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti