keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Suomelle uuden sukupolven "Stalinin urut" Yhdysvalloista - Maavoimille ohjusjärjestelmä

http://www.talouselama.fi/uutiset/suomelle+uuden+sukupolven+stalinin+urut+yhdysvalloista++maavoimille+ohjusjarjestelma/a2107813
Suomi on ostamassa Yhdysvalloista yli 100 miljoonan euron kaupalla maavoimien ohjuksia. Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon julkaisi asiaa koskevan virallisen tiedonannon kaupasta maanantaina Suomen puolustusvoimien lippujuhlapäivänä  - javain päivä ennen kun korkea-arvoinen venäläiskenraali pelotteli Suomea natottumisesta.
Pentagonin mukaan kauppaan kuuluu 70 maasta-maahan laukaistavaa taistelukentän ohjusta  tyypiltään M-39 Block 1A Army Tactical Missile System (ATACMS) T2K. Lisäksi mukana paketissa seuraa varaosia, laitteistoja ja koulutusohjelma. Kaupan arvo on 132 miljoonaa dollaria.
Pentagon perustelee kauppaa sillä, että ohjuslaitteisto parantaa Suomen sotilaallista yhteistoimintakykyä Yhdysvaltain ja muiden liittolaisten kanssa.
Varsinaista kauppasopimusta ei ole vielä tehty. Tässä vaiheessa kyse on muodollisesti kauppa-aikeesta.
Pentagonin ilmoitus kuitenkin merkitsee sitä, että Yhdysvaltain hallitus on antanut poliittisen siunauksen kaupalle ja se on alustavasti jo käsitelty suljettujen ovien takana myös kongressissa.
Yhdysvallat on viime vuosina antanut Suomelle melkein parasta asetekniikkaansa eikä ongelmia takavuosien tapaan ole tullut julki.
Myös tämä kauppa liittyy maavoimien miinankorvausohjelmaan. Sen perusteella puolustusvoimille on hankittu hyvin paljon uutta ja nykyaikaista sotatekniikkaa. Viimeksi hankittiin Horneteihin ilmasta maahan ammuttavat ohjukset.
Uudet ohjukset toimittaa Lockheed Martin, joka on jo melkein Suomen virallinen hovihankkija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti