perjantai 8. kesäkuuta 2012

Antaisitko pankin kurkata ensin Facebook-tilillesi? Kohta ehkä pitää

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/51158-antaisitko-pankin-kurkata-ensin-facebook-tilillesi-kohta-ehka-pitaa
Saksalainen luottoyhtiö kehittää parhaillaan teknologiaa, joka tarkkailisi yksityisten henkilöiden luottokelpoisuutta Facebookissa ja muualla internetin palveluissa.
Yhtiöllä on työn alla Googlen hakukoneen kaltainen datalouhija, joka kävisi automaattisesti läpi suosituimpia sosiaalisen median palveluita ja keräisi tietoa velallisista tai velkaa hakevista ihmisistä.
Tällä hetkellä listalla on Facebookin lisäksi Twitter, LinkedIn ja Googlen karttapalvelut. Luottoyhtiön robotti kaivaisi näistä palveluista käyttäjien syöttämää sisältöä, jonka perusteella yhtiö voisi päätellä, miten lainan hakija käyttäytyisi velallisena.
Tämän analyysin perusteella päätettäisiin siis tulevaisuudessa lainanhakijan luottokelpoisuus ja esimerkiksi lainan päälle laitettava ylimääräinen riskilisä.
Saksalainen lehdistö kirjoittaa laajalti kyseenalaisesta hankkeesta. Luottoyhtiö itse vakuuttaa hakukoneen toimivan kaikkien Saksan lakien mukaan. Robotin tehtävä olisi yhtiön mukaan vain auttaa ”tunnistamaan ja arvioimaan uhkia ja mahdollisuuksi”, kuten Der Spiegel siteeraa.
Useat saksalaiset poliitikot ovat tyrmänneet täysin sen, että luottoyhtiö ryhtyisi louhimaan ihmisten henkilökohtaisia statuspäivityksiä ja tekemisiä verkossa.
Saksassa on käytössä maksuhäiriörekisterin lisäksi niin kutsuttu positiivinen luottorekisteri. Positiiviseen rekisteriin kirjataan myös velallisen rehdisti ja ajallaan hoitamat velvoitteet.
Suomessa positiivista luottorekisteriä ei saa pitää yllä kuin yhden yhtiön omista asiakkaista. Negatiivista luottorekisteriä pitää Asiakastieto Oy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti