Ruotsi oli ensimmäinen Euroopan maa, joka otti setelirahat käyttöön vuonna 1661. Nyt se haluaa eroon kaikesta käteisestä.
Ruotsista on muodostumassa kansakunta, jossa käytetään vain digitaalista rahaa, ei lainkaan kolikoita ja seteleitä.
Useimmissa Ruotsin kaupungeissa julkisen liikenteen bussit eivät enää hyväksy käteistä, vaan liput on ostettava etukäteen tai tekstiviestillä. Myös pieni, mutta koko ajan kasvava osa yrityksistä hyväksyy ainoastaan korttimaksun, ja jotkut pankkikonttorit ovat lopettaneet kokonaan käteisen rahan käsittelyn.
Vähenevä käteinen on huomattavissa jopa kirkoissa, joihin on asennettu kortinlukijoita lahjoitusten tekemisen helpottamiseksi.
- Ihmiset tulivat usein sanomaan, ettei heillä ole mukanaan käteistä rahaa, mutta he haluaisivat silti tehdä lahjoituksia, kertoo kirkkoherra Johan Tyrberg Carl Gustafin kirkosta, johon on asennettu kortinlukija kesällä 2011.
Maaseudun vanhuksille digitaalinen raha tuottaa kuitenkin ongelmia. Heillä ei ole luottokortteja, eivätkä he osaa käyttää kortteja käteisen nostamiseen.
- On kaupunkeja, joissa ei ole lainkaan mahdollista mennä pankkiin ja käyttää käteistä, Ruotsin kansallisen eläkejärjestön puheenjohtaja Curt Persson valittaa CBS:lle.
Ruotsin pankkiyhdistys kertoo, että käteisen rahan käsittelyn väheneminen on vaikuttanut positiivisesti rikostilastoihin.
Verkkorikokset kasvussa
Pankkiryöstöjen määrä Ruotsissa on pudonnut hurjasti. Vuonna 2008 Ruotsissa tehtiin 110 pankkiryöstöä, kun vuonna 2011 niitä tehtiin vain 16.
- Vähempi käteinen tekee asioista turvallisempia sekä henkilökunnalle että julkiselle yleisölle, pankkiyhdistyksen turvallisuusasiantuntija Par Karlsson kertoo.
Vaikka pankkiryöstöt ovatkin vähentyneet, verkkorikosten määrä on puolestaan kasvanut.
Ruotsin rikostentorjuntaneuvoston mukaan tietokoneella tehtyjen petosten määrä on noussut yhdessätoista vuodessa 3 304 tapauksesta lähes 20 000 tapaukseen.
Kansainvälisen maailmanpankkijärjestön mukaan käteinen raha edustaa enää vain kolmea prosenttia Ruotsin taloudesta. Euroalueella se on keskimäärin yhdeksän prosenttia ja Yhdysvalloissa noin seitsemän prosenttia.
Vaihtelevia ennusteita tulevasta
Andrea Wramfelt, jonka keilahalli lakkasi ottamasta käteistä vastaan vuonna 2010, ennustaa, että kolikot ja setelit katoavat Ruotsista 20 vuoden kuluessa.
- Uskon, että tämä on sitä, mitä ihmiset odottavat tulevaisuudelta, Wramfelt sanoo CBS:lle.
Useimmat asiantuntijat eivät kuitenkaan odota käteisen katoavan kokonaan lähiaikoina, mutta uskovat sen osuuden taloudesta jatkavan laskuaan.
Ennen eläkkeelle jäämistään viime vuonna Ruotsin keskuspankin varapääjohtaja Lars Nyberg sanoi, että käteinen selviää "kuten krokotiili, vaikka se saattaa joutua näkemään sen elinympäristön jatkuvan tuhoutumisen".
torstai 22. maaliskuuta 2012
Ruotsi haluaa luopua käteisestä
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2012032015345434_ul.shtml
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti