sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Israelilaislehti: Tietovuoto paljastaa Iranin avun Syyrialle

http://www.hs.fi/ulkomaat/Israelilaislehti+Tietovuoto+paljastaa+Iranin+avun+Syyrialle/a1305555509050
Syyrian hallituksen asiakirjat paljastavat, että Iran lupaa pönkittää pakotteiden ahdistaman Bashar al-Assadin hallitusta miljardiavulla, israelilainen Haaretz-lehti kertoi sunnuntaina.
Lehden tiedot ovat peräisin Syyrian hallinnon sähköposteista, jotka Anonymous-hakkeriryhmä hankki Haaretzin mukaan nettihyökkäyksellä Syyrian presidentinviraston palvelimeen.
Haaretzin arabintaitoiset lukijat voivat lukea alkuperäiset sähköpostiviestit lehden verkkosivujen kautta. Lehti kertoo etenkin kahdesta ministeri Mansur Azzamin allekirjoittamasta asiakirjasta.
Assad on käynyt yltyvää kamppailua oppositiota vastaan jo 11 kuukauden ajan. Tuhansia ihmisiä on kuollut armeijan iskuissa ja taisteluissa.
Ihmisoikeusrikkomusten vuoksi muun muassa Euroopan unioni soveltaa Assadin hallintoa vastaan pakotteita, jota estävät öljykaupan, liiketoimet Syyrian keskuspankin kanssa ja lennot Syyriaan.
Iran lupaa Syyrialle asiakirjojen mukaan apua yli miljardin dollarin edestä, jotta Assad voisi kiertää pakotteet.
Joulukuun 8. päivänä Syyriassa vieraili kymmenen Iranin presidentin Mahmud Ahmadinejadin hallinnon korkeaa virkamiestä, myös Iranin keskuspankin ja ministeriöiden edustajia. Neuvotteluja käytiin Syyrian keskuspankin, valtiovarain- ja öljyministerin kanssa.
Haaretz lainaa kahta Iranin ja Syyrian suhteita koskevaa asiakirjaa, jotka ministeri Mansur Azzam on allekirjoittanut. Kiertoilmauksia sisältävissä asiakirjoissa mainitaan, että Syyria haluaa "ottaa oppia Iranin kokemuksista".
Iran on Syyriaakin laajempien, monivuotisten kansainvälisten pakotteiden kohteena epäilyttävinä pidettyjen ydinvoimaohjelmiensa vuoksi. Iran onnistui myös vuosia kiertämään pakotteita suopeiden maiden ja liikemiesten avulla.
Azzamin asiakirjojen mukaan Iran aikoo ostaa Syyriasta oliiviöljyä ja muita elintarvikkeita yli 700 000 eurolla, vaikka Haaretzin mukaan on epäselvää, tarvitseeko Iran tuotteita.
Samoin raakaöljyn suurtuottaja Iran lupaa vuodettujen asiakirjojen mukaan ostaa Syyrialta öljyä.
Myös rahti- ja lentoliikenteen korvaavista reiteistä neuvoteltiin ja Iran harkitsisi asiakirjojen mukaan lentokentän tarjoamista Syyrian käyttöön.
Keskusteluissa oli myös esillä mahdollinen yhteinen pankki, jonka rahaliikenne toimisi Venäjän ja Kiinan kautta. Venäjä ja Kiina ovat vastustaneet Assadin painostamista kansainvälisillä pakotteita tai YK:n päätöslauselmilla.
Syyrian öljyvarojen uskotaan lähivuosina hupenevan, mutta yhä noin viidennes kansantuotteesta on peräisin öljynviennistä. EU oli Syyrian pääasiakas. Assad tarvitsee rahaa maksaakseen armeijan toimintakulut ja hallintoa tukevien asejoukkioiden palkat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti