Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi arvostelee yliopistoja tieteellisen tiedon piilottelusta.
Yliopistolain mukaan yliopistojen tehtävänä on edistää vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä, antaa tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta sekä kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa.
Professori Lauri Laakson eläköitymisseminaarissa Jyväskylässä puhuneen Kaakkuriniemen mukaan vielä 1900-luvulla ajateltiin, ettei kenenkään pitäisi pitää pöytälaatikossaan tieteellistä tietoa, vaan se olisi jaettava julkisena hyödykkeenä tiedeyhteisölle ja kaikelle maailmalle. Nykyään ei Kakkuniemen mielestä juuri mikään ole yliopistossa julkista.
Raha juoksuttaa yliopistoja
– Tiedon tuottamisen pitäisi olla kutsumustyötä ja sitä pitäisi tehdä pyyteettömästi, vailla huolia siitä, mitä maksaja tavoittelee. Kissan viikset! Raha juoksuttaa jo yliopistoja. Saksassa Kölnin yliopisto on tehnyt sopimuksen laajasta yhteistyöstä lääketehdas Bayer AG:n kanssa. Sopimuksen sisältöä ei ole julkistettu. Salailusta on valitettu hallinto-oikeuteen, mutta veikkaan, että se sallii salailun, Kaakkuriniemi arveli.
Yliopistojen tehtäviin kuuluu nykyään myös vaikuttaminen yhteiskuntaan. Kaakkuriniemen mielestä se puuha on rajoittunut vain yhteistyöhön suurten firmojen kanssa.
– Kauppakorkeakouluissa 95 prosenttia graduista tehdään yritysten rahoittamina niitä koskevista asioista. Ja yli puolet niistä julistetaan salaisiksi kolmesta viiteen vuodeksi. Miksi, Kaakkuriniemi kysyi.
lauantai 3. joulukuuta 2011
”Yliopistot piilottelevat tieteellistä tietoa”
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/2695911/%E2%80%9Dyliopistot-piilottelevat-tieteellista-tietoa%E2%80%9D
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti