sunnuntai 2. syyskuuta 2012

EU valmistautuu ottamaan pankit valvontaansa jo ensi vuonna

http://www.hs.fi/talous/EU+valmistautuu+ottamaan+pankit+valvontaansa+jo+ensi+vuonna/a1305596816496
EU valmistautuu tekemään tänä syksynä taloudellisessa yhteistyössään harvinaisen pitkän harppauksen. Tekeillä on joukko ratkaisuja, jotka toisivat Eurooppaan rahoituslaitosten yhtenäisen valvonnan ja yhteisen talletussuojarahastoinnin. Suurimpien pankkien valvonta voisi olla Frankfurtissa jo ensi vuoden alkupuoliskolla.
EU-komissio esittelee oman esityksensä tästä ns. pankkiunionista ensi viikolla.
HS:n tietojen mukaan EU-maille tarjotaan mallia, jossa Euroopan keskuspankin yhteyteen perustetaan uusi, vahvoin valtaoikeuksin varustettu instituutio. Tämä unionitason pankkivalvoja ottaisi valvontaansa kaikki EU-maiden pankit, jotka toimivat euroalueella. Eli alueellinen rajaus ei kulkisi sen mukaan, onko pankin päämaja euroalueella tai ei.
Ulos eivät jäisi myöskään pienet pankit, mutta niiden seurannassa päävastuu olisi kansallisilla valvojilla. Jos kansallisten valvojien työ ei Frankfurtiin sijoittuvaa "päävalvojaa" miellyttäisi, se voisi ohittaa kansalliset valvojat.
Uuden instituution valta olisi kattava: se voisi antaa yksityiskohtaisia käskyjä rahoituslaitoksille ja tarvittaessa vaikka ajaa pankkeja alas.
Valvontamalli on velkakriisissä väline. Jos mallista päästään sopuun, Euroopan pysyvä kriisirahasto saanee oikeuden tukea kriisipankkeja suoraan. Tämän uskotaan vakauttavan erityisesti Espanjan talousoloja.
Valvontaratkaisuja peesaavat linjaukset, joilla luodaan Euroopan tason talletussuojarahastointi pankkien kustannuksella.
Pankkiunioni kasvattaisi eniten Suomen pankkiriskiä
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2012/08/29/pankkiunioni-kasvattaisi-eniten-suomen-pankkiriskia/201236560/170
EU:n komissio muuttaisi rahaliiton pankkiunioniksi ja siirtäisi ainakin suurimmat pankit pankkiunionin valvonta- ja pääomitusvastuulle. Pankkiriskien tasajako euromaiden kesken hyödyttäisi suoraan suurimpia pankkimaita ja epäsuorasti kriisimaita. Suomi ei ole kumpaakaan – mutta saisi vastuulleen suhteellisesti eniten uutta pankkiriskiä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti